Tehnološka kompanija obezbeđuje niskougljeničnu energiju

Google poručio nuklearne reaktore za napajanje baza podataka

Svet

15.10.2024 10:01 Autor: Vladimir Jokanović 0

Google poručio nuklearne reaktore za napajanje baza podataka Google poručio nuklearne reaktore za napajanje baza podataka
Kompanija Google naručila je šest do sedam malih modularnih nuklearnih reaktora (SMR) od kompanije Kairos Power, postavši prva tehnološka kompanija koja je angažovala izgradnju... Google poručio nuklearne reaktore za napajanje baza podataka

Kompanija Google naručila je šest do sedam malih modularnih nuklearnih reaktora (SMR) od kompanije Kairos Power, postavši prva tehnološka kompanija koja je angažovala izgradnju novih nuklearnih elektrana kako bi obezbedila niskougljeničnu električnu energiju za svoje energetski zahtevne baze podataka.

Google i Kairos su u ponedeljak saopštili da je tehnološka kompanija naručila SMR reaktore sa ukupnim kapacitetom od 500 MW, pomažući Kairosu, startapu osnovanom pre sedam godina, da pusti svoj prvi komercijalni reaktor u pogon do 2030. godine, sa dodatnim reaktorima do 2035. godine, prenosi Financial Times.

Ovaj sporazum je „prekretnica za nas u kompaniji Google na našem petnaestogodišnjem putu ka čistoj energiji. Verujemo da nuklearna energija može igrati važnu ulogu u zadovoljenju naših potreba za energijom, pomažući nam da te potrebe zadovoljimo na čist i neprekidan način“, rekao je Majkl Terel (Michael Terrell) viši direktor za energiju i klimu u kompaniji.

Na pitanje da li će reaktori biti povezani sa elektroenergetskom mrežom ili direktno sa centrima za čuvanje podataka, Terel je rekao da Google razmatra sve opcije. Kompanije nisu želele da komentarišu vrednost ugovora, niti da li će Google unapred finansirati izgradnju SMR reaktora ili će samo plaćati električnu energiju nakon što budu izgrađeni.

Prošlog meseca, Microsoft je objavio da će kupovati električnu energiju u periodu od 20 godina iz nuklearne elektrane Tri milje, ukoliko Constellation Energy obnovi rad na toj lokaciji. Tehnološke kompanije sve više zanimaju nuklearne tehnologije kao srednjeročno rešenje za obezbeđivanje niskougljenične energije za svoje centre.

Sporazum kompanija Google i Kairos prvi je u kojem tehnološka kompanija pomaže u naručivanju izgradnje nuklearne elektrane. Terel je rekao da SMR reaktori nude „pojednostavljeni, inherentno siguran dizajn, bržu izgradnju i fleksibilnost u izboru lokacije“ u poređenju sa velikim nuklearnim elektranama. „Očigledno je da je ovo dugoročnija investicija, ali je neverovatno obećavajuća. Ako uspemo da je proširimo globalno, to će doneti ogromne koristi energetskim mrežama širom sveta“, rekao je Terel.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.