Okupljeno više od 300 stručnjaka

Grupa EIB najavljuje projekte održivog stanovanja

SvetU fokusu

19.7.2024 09:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Grupa EIB najavljuje projekte održivog stanovanja Grupa EIB najavljuje projekte održivog stanovanja
Grupa Evropske investicione banke (EIB Group) okupila je, po prvi put, više od 300 stručnjaka, kreatora politike i predstavnika institucija EU, opština i nacionalnih... Grupa EIB najavljuje projekte održivog stanovanja

Grupa Evropske investicione banke (EIB Group) okupila je, po prvi put, više od 300 stručnjaka, kreatora politike i predstavnika institucija EU, opština i nacionalnih ministarstava kako bi povećali finansijsku podršku za povećanje ponude pristupačnih i održivih stanova širom Evrope.

Događaj se poklapa sa najavom predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen (Ursula von der Leyen) o pokretanju prve panevropske investicione platforme za pristupačno i održivo stanovanje, u partnerstvu sa grupom EIB, piše Seebiz.

Evropski stambeni sektor suočava se sa značajnim nedostatkom investicija – u smislu inovacija, renoviranja i izgradnje. Polovina evropskih domova izgrađena je pre 1980. godine, što je rezultiralo velikom potrebom za ulaganjima u energetsku efikasnost, a do danas je renovirano samo pet odsto građevinskog fonda.

Prema najnovijem investicionom istraživanju EIB Grupe o 12.500 kompanija iz EU, građevinski sektor se suočava sa niskom produktivnošću, pri čemu više od 70 odsto građevinskih kompanija ne ulaže ni u jednu inovaciju. Nedostatak kvalifikovanog osoblja ostaje najveća prepreka investicijama za građevinske kompanije u EU, sa 85 odsto  ispitanika koji to navode kao ograničenje.

Ulaganje u istraživanje i razvoj i otkrivanje novih materijala i građevinskih tehnologija, digitalna transformacija proizvoda, procesa i usluga ključni su za povećanje produktivnosti i konkurentnosti evropske građevinske industrije, čineći izgradnju bržom, lakšom i jeftinijom. Nadalje, potrebne su inovacije za povećanje izolacije, energetske efikasnosti i kružnosti u upotrebi građevinskih materijala, čime se smanjuje uticaj sektora na životnu sredinu i povećava konkurentnost evropske privrede.

Nadogradnja postojećeg stambenog fonda kako bi se uključila moderna i efikasna izolacija, grejanje, hlađenje, proizvodnja energije i sistemi skladištenja ključni su za omogućavanje EU da ispuni međunarodne klimatske ciljeve, smanji račune za energiju za porodice i preduzeća i poboljša kvalitet stanovanja. Investicione potrebe u ovoj oblasti procenjene su na 275 milijardi evra godišnje.

Štaviše, ulaganje u socijalnu infrastrukturu i obezbeđivanje pristupačnog i održivog stanovanja je ključni prioritet za EIB grupu, kako je navedeno u njenom strateškom planu, zajedno sa javnim vlastima i finansijskim partnerima na nacionalnom i međunarodnom nivou. Sa nedavnim usvajanjem Mape puta od strane ministara finansija EU, sada je u toku rad na ispunjavanju osam ključnih prioriteta.

Image by Freepik

Ovaj događaj, prvi u nizu koji organizuje nova radna grupa za stanovanje EIB Grupe, pokreće inkluzivan i kolaborativni proces koji ima za cilj stvaranje panevropskog pristupa sa fokusom na inovacije, održivost i pristupačnost.

Grupa EIB već 25 godina pruža finansijske i konsultantske usluge stambenom sektoru. Podrška Grupe EIB za održivi urbani razvoj i obnovu iznosila je oko 13,4 milijarde evra u poslednjih pet godina.

Otvarajući događaj, Nadia Kalvino (Nadia Calvino), predsednica EIB grupe, rekla je „danas počinjemo, okupljajući stručnjake iz cele Evrope kako bismo povećali investicije i obezbedili pristupačne i održive domove za evropske porodice i povećali produktivnost i konkurentnost evropske privrede. Naš cilj je da podstaknemo panevropsko rešenje za finansiranje, u bliskom partnerstvu sa Evropskom komisijom, sa fokusom na inovacije, održivost i pristupačnost“.

„Uverena sam da u bliskoj saradnji sa našim partnerima sa odlučnošću i fokusom postoji zamah za razvoj novih instrumenata i uspeh u ovom važnom prioritetu“, dodala je Kalvino.

Potpredsednik EIB-a Joanis Kakiris (Joanis Cakiris), koji vodi novu radnu grupu EIB-ove stambene grupe, rekao je da je „pristup stanovanju važan prioritet za Grupu Evropske investicione banke. Drago mi je što smo domaćini ovog događaja kako bismo pronašli rešenja sa ključnim igračima u sektoru za povećanje dostupnosti pristupačnog i održivog stanovanja širom Evrope“.

Današnji događaj će prikazati primere pristupačnih i održivih stambenih šema i rešenja širom Evrope, uključujući inovativne instrumente i proizvode za pružanje mogućnosti za investiranje. Ove studije slučaja uključuju institucionalne investitore iz Cronos Logement Intermediaire u Francuskoj; olakšavanje pristupa finansiranju za manje pružaoce usluga iz BGK-a u Poljskoj; investicione platforme koje podržavaju domaćinstva da ulažu u energetsku efikasnost iz SBCI u Irskoj; i tehnološke inovacije koje omogućavaju pristupačno „pasivno” stanovanje iz Nasuvinse, Španija.

„Tokom današnje hibridne radionice, stručnjaci su razmatrali i efekat bliže saradnje zemalja članica EU, opština, stambenih zajednica, nacionalnih promotivnih banaka i privatnog sektora. Zaključci sastanka biće uključeni u novu Radnu grupu za stambena pitanja Grupe EIB”, saopštila je EIB Grupa.

  • Boba321

    23.7.2024 #1 Author

    E ovo su stvarno lepe vesti i pametni projekti

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.