GUBITAK FORDA U PRVOM KVARTALU Pad kreditnog rejtinga i dve milijarde dolara minusa

AutomobiliSvetVesti

18.4.2020 14:50 Autor: Vladimir Jokanović 0

GUBITAK FORDA U PRVOM KVARTALU Pad kreditnog rejtinga i dve milijarde dolara minusa GUBITAK FORDA U PRVOM KVARTALU Pad kreditnog rejtinga i dve milijarde dolara minusa
Američka kompanija Ford Motors najavila je da očekuje neto gubitak za prvi kvartal tekuće godine u iznosu dve milijarde dolara, jer je zbog pandemije... GUBITAK FORDA U PRVOM KVARTALU Pad kreditnog rejtinga i dve milijarde dolara minusa

Američka kompanija Ford Motors najavila je da očekuje neto gubitak za prvi kvartal tekuće godine u iznosu dve milijarde dolara, jer je zbog pandemije korona virusa smanjena potražnja i proizvodnja automobila. Ford je naveo taj iznos u izmenjenom podnesku koji je dostavio Komisiji za hartije od vrednosti, prijavljujući da je pad prihoda oko 16 odsto.

Berzanske akcije Forda pale su od početka godine za 45 odsto, prenosi CNBC. Ford je spreman da plati kamatnu stopu od 9,6 odsto za pristup tržištu obveznica, jer mu je novac potreban da bi preživeo globalni ekonomski zastoj. Ova kompanija sa sedištem u Mičigenu pokrenula je u petak proceduru za prikupljanje osam milijardi dolara.   

Budući da su i Fordove fabrike izvan SAD zatvorene, kompanija nema drugog izbora nego da se zadužuje po visokim kamatama. U prvom tromesečju prošle godine Ford je prijavio neto dobit od 1,1 milijardu dolara na bazi 40 milijardi prihoda. Ovogodišnji gubitak od dve milijarde u prvom kvartalu, Ford je zabeležio uz 34 milijarde dolara prihoda.

Ford je u februaru podigao petogodišnje obveznice po kamatnoj stopi 3,5 odsto, ali je u međuvremenu izgubio kreditni rejting, koji je sada BB+, a finansijska servisna kompanija Standard & Poors najavila je da bi uskoro Fordov rejting mogao biti dodatno smanjen. Poslednji put Ford se zadužio po visokim kamatama da bi pristupio tržištu novca 2008, kada je kamata bila 18 odsto. Prema informacijama od petka, Ford je spreman da se sada zaduži po kamatnoj stopi od 11 odsto.

Tagovi
AKCIJE

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...