potrošnja ovog energenta će ove godine dostići rekord

IEA upozorava na moguće komplikacije u snabdevanju gasom tokom zime

EUSvet

4.10.2024 17:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

IEA upozorava na moguće komplikacije u snabdevanju gasom tokom zime IEA upozorava na moguće komplikacije u snabdevanju gasom tokom zime
Rastuća potražnja za gasom i geopolitičke napetosti mogle bi zakomplikovati njegovo snabdevanje ove zime, upozorila je Međunarodna agencija za energiju (IEA) u svom najnovijem... IEA upozorava na moguće komplikacije u snabdevanju gasom tokom zime

Rastuća potražnja za gasom i geopolitičke napetosti mogle bi zakomplikovati njegovo snabdevanje ove zime, upozorila je Međunarodna agencija za energiju (IEA) u svom najnovijem izveštaju.

Prema predviđanjima agencije, potrošnja gasa ove godine će dostići rekordnih 4.200 milijardi kubnih metara, a naredne godine očekuje se povećanje još 2,3 odsto.

Kako je IEA istakla u svom najnovijem izveštaju, potražnja za gasom raste uglavnom zbog industrije iz Azije, prenosi Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Među najvećim neizvesnostima koje muče Evropu je snabdevanje ruskim gasom preko Ukrajine, rezimira izveštaj nemačka novinska agencija dpa. Trenutni ugovori ističu krajem ove godine, što bi potencijalno moglo potpuno zaustaviti rusko snabdevanje ovom rutom, navodi IEA i dodaje da će Evropa narednih godina morati da poveća uvoz tečnog prirodnog gasa.

„To bi značilo dodatni pritisak na globalne zalihe, budući da je tečni prirodni gas ključan za održavanje ravnoteže između ponude i potražnje“, takođe sažima poruku IEA-e.

Prema IEA-i, uska grla koja se pojavljuju u Crvenom moru i Panamskom kanalu još ne utiču na zalihe tečnog prirodnog gasa.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.