osnovna inflacija porasla za 0,2 odsto u maju

Indeksi američkih cena hrane i energije smanjeni u odnosu na april

Svet

13.6.2024 11:51 Autor: Vladimir Jokanović 4

Indeksi američkih cena hrane i energije smanjeni u odnosu na april Indeksi američkih cena hrane i energije smanjeni u odnosu na april
Indeks cena svih artikala u SAD porastao je za 3,3 procenta za 12 meseci zaključno sa majem, što je manji porast u poređenju sa... Indeksi američkih cena hrane i energije smanjeni u odnosu na april

Indeks cena svih artikala u SAD porastao je za 3,3 procenta za 12 meseci zaključno sa majem, što je manji porast u poređenju sa 3,4 odsto zaključno sa aprilom. Indeks cena svih artikala bez hrane i energije (osnovna inflacija) porastao je za 3,4 procenta tokom poslednjih 12 meseci. Indeks cena energije povećao se za 3,7 procenta za 12 meseci zaključno sa majem. Indeks hrane povećao se za 2,1 procenat tokom poslednje godine.

Indeks potrošačkih cena (CPI) za sve urbane potrošače (CPI-U) u SAD nije se promenio u maju na sezonski prilagođenoj osnovi, nakon što je porastao za 0,3 procenta u aprilu, izvestio je američki Zavod za statistiku rada. Tokom poslednjih 12 meseci, indeks svih artikala povećao se za 3,3 procenta pre sezonskog prilagođavanja.

Porast indeksa cena stanovanja delimično je kompenzovan padom cena benzina. Indeks za stanovanje porastao je u maju za 0,4 procenta četvrti uzastopni mesec. Indeks za hranu povećao se za 0,1 procenat u maju. Indeks cena hrane izvan kuće porastao je za 0,4 procenta tokom meseca, dok je indeks hrane kod kuće ostao nepromenjen. Indeks energije opao je za 2,0 procenta tokom meseca, predvođen padom od 3,6 procenta u indeksu benzina.

Indeks cena svih artikala bez hrane i energije (osnovna inflacija) porastao je za 0,2 procenta u maju, nakon rasta od 0,3 procenta prethodnog meseca. Indeksi koji su porasli u maju uključuju stanovanje, medicinsku negu, polovna vozila i kamione, i obrazovanje. Indeksi cena avionskih karata, novih vozila, komunikacija, rekreacije i odeće su među onima koji su opali tokom meseca.

Izvor: Zavod za statistiku SAD

Kada je reč o hrani, dva od šest glavnih indeksa hrane u prodavnicama smanjila su se tokom prošlog meseca, dva su ostala nepromenjena, a preostala dva su zabeležila rast cena. Pojeftinili su mlečni proizvodi, bezalkoholna pića, dok su cene voća i povrća ostale nepromenjene u maju. Poskupeli su meso, živina, riba i jaja, kao i žitarice i pekarski proizvodi.

Prehrambeni proizvodi ukupno su poskupeli u proteklih godinu dana za jedan odsto. Meso, živina, riba i jaja poskupeli su za 2,4 procenta, dok je indeks cena ostale hrane kod kuće porastao za jedan odsto. Tokom istog perioda bezalkoholna pića poskupela su za 1,3 odsto, a voće i povrće za 0,6 procenata. Cene žitarica i pekarskih proizvoda porasle su za 0,7 odsto u poslednjih godinu dana.

Indeks cena hrane izvan kuće porastao je za četiri procenta tokom poslednjih godinu dana. Indeks cena za obroke u ograničenoj usluzi (brza hrana) porastao je za 4,5 procenata tokom poslednjih 12 meseci, dok je indeks za obroke u punoj usluzi (restorani) porastao za 3,5 procenata tokom istog perioda.

Indeks cena energije opao je za dva procenta u maju, nakon što je porastao za 1,1 procenat u aprilu. Indeks cena benzina smanjio se za 3,6 procenata u maju. (Pre sezonskog prilagođavanja, cene benzina pale su za 0,5 procenata u maju.) Indeks cena prirodnog gasa smanjio se za 0,8 procenata tokom maja, dok je indeks za lož ulje smanjen za 0,4 procenata. Indeks za struju ostao je nepromenjen u maju.

Indeks cena energije porastao je za 3,7 procenata tokom poslednjih 12 meseci. Indeks za benzin porastao je za 2,2 procenata, dok je indeks za struju porastao za 5,9 procenata tokom perioda od 12 meseci. Indeks cena prirodnog gasa povećao se za 0,2 procenata tokom poslednjih 12 meseci, dok je indeks za lož ulje porastao za 3,6 procenata tokom istog perioda.

Indeks cena medicinske nege porastao je za 0,5 procenata u maju nakon rasta od 0,4 procenta u aprilu. Indeks za lekove na recept porastao je za 2,1 procenat tokom maja, dok je indeks za bolničke usluge porastao za 0,5 procenata. Indeks za usluge lekara ostao je nepromenjen u maju.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.