Ukidanje zabrane uticalo na cene popularne žitarice

Indija ponovo može da izvozi pirinač

Svet

1.10.2024 08:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Indija ponovo može da izvozi pirinač Indija ponovo može da izvozi pirinač
Cene pirinča su pale na svetskim tržištima nakon što je Indija ukinula zabranu izvoza, a drugi veliki izvoznici su sledili njihov primer kako bi... Indija ponovo može da izvozi pirinač

Cene pirinča su pale na svetskim tržištima nakon što je Indija ukinula zabranu izvoza, a drugi veliki izvoznici su sledili njihov primer kako bi očuvali tržišne udele. Indija je dozvolila izvoz belog pirinča, sa izuzetkom sorte basmati.

Nju Delhi je smanjio izvoznu carinu na blanširani pirinač na deset odsto, podstaknut nedavnom novom žetvom i većim zalihama u državnim skladištima, piše Seebiz.

Indijska zabrana izvoza belog pirinča prošle godine i uvođenje carina od 20 odsto na izvoz blanširanog pirinča podigli su cene na najviši nivo u poslednjih 15 godina. Zahvaljujući ovim indijskim potezima, konkurentski dobavljači poput Vijetnama, Tajlanda, Pakistana i Mjanmara povećali su svoj tržišni udeo i diktiraju veće cene na globalnom tržištu.

Cena indijskog lomljenog blanširanog pirinča početkom nedelje na berzama se kretala od 500 do 510 dolara po metričkoj toni. Prošle nedelje je bio 530 do 536 dolara. Indijski lomljeni beli pirinač se nudio po ceni od oko 490 dolara. Indija je 2022. činila više od 40 odsto svetskog izvoza pirinča, sa rekordnih 22,2 miliona od ukupno 55,4 miliona metričkih tona globalne trgovine.

Veća ponuda će pomoći siromašnim azijskim i afričkim kupcima da obezbede osnovnu hranu po pristupačnijim cenama, kažu izvoznici. Kupci i prodavci procenjuju potencijalni uticaj povećanih isporuka indijskog pirinča i odrediće cene ove nedelje u skladu sa novim uslovima, rekao je viši potpredsednik Olam Agri India Nitin Gupta.

Glavni uvoznici azijskog pirinča su Filipini, Nigerija, Irak, Senegal, Indonezija i Malezija.

Reagovala je i konkurencija, pa su i izvoznici iz Vijetnama, Pakistana, Tajlanda i Mjanmara snizili cene za najmanje deset dolara po toni, rekli su trgovci. „Dobavljači iz Tajlanda, Vijetnama i Pakistana odgovorili su na potez Indije snižavanjem svojih izvoznih cena“, rekao je Himanshu Agarwal, izvršni direktor kompanije Satyam Balajee, vodećeg izvoznika pirinča.

Cene tajlandskog pirinča kretale su se od 540 do 550 dolara početkom nedelje, u poređenju sa prošlonedeljnih 550 do 560 dolara po toni. Izvozne cene tajlandskog pirinča mogle bi da padnu zbog povećane ponude na tržištu, ali stepen pada zavisiće od nekoliko faktora, uključujući jačanje tajlandske valute, rekao je počasni predsednik Udruženja izvoznika tajlandskog pirinča Chukiat Opaswong.

Cene pirinča su počele da se koriguju, čak i u Vijetnamu, ali trgovci upozoravaju da se još ne može proceniti pun uticaj indijskih isporuka. „Vijetnamski izvoznici treba da ostanu mirni i ne bi trebalo da snižavaju cene da bi obezbedili ugovore“, rekao je Truong Tan Tai, izvršni direktor kompanije za izvoz pirinča Vinarice Co.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.