inflacija i privredni rast stabilni

Indija sve bliža smanjivanju kamatnih stopa

SvetU fokusu

9.10.2024 08:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Indija sve bliža smanjivanju kamatnih stopa Indija sve bliža smanjivanju kamatnih stopa
Indijska centralna banka je napravila prvi korak ka smanjenju kamatnih stopa, ublažavajući svoj relativno oštar dosadašnji stav, i time se pridružila drugim centralnim bankama... Indija sve bliža smanjivanju kamatnih stopa

Indijska centralna banka je napravila prvi korak ka smanjenju kamatnih stopa, ublažavajući svoj relativno oštar dosadašnji stav, i time se pridružila drugim centralnim bankama u zaokretu monetarne politike.

Komitet za monetarnu politiku glasao je pet prema jedan da se referentna stopa otkupa zadrži na 6,5 odsto, u skladu sa prognozama većine ekonomista koje je anketirao Bloomberg. Komitet je jednoglasno odlučio da promeni svoju zvaničnu poliitku u „neutralnu“ prvi put od juna 2019.

Guverner Šaktikanta Das rekao je da bi inflacija cena hrane mogla da se smanji u narednim mesecima, dok se čini da je bazna inflacija, koja isključuje promenljive troškove hrane i energije, već dostigla nizak nivo. Izgledi za indijski ekonomski rast ostali su netaknuti, dodao je, uz privatnu potrošnju i investicije koje rastu istovremeno.

„Komitet je odlučio da promeni stav u neutralan i da nedvosmisleno ostane fokusiran na trajno usklađivanje inflacije“, rekao je on u televizijskom obraćanju.

Državne obveznice su najviše napredovale od februara, pri čemu je prinos na desetogodišnje hartije od vrednosti pao za sedam baznih poena na 6,74 odsto. Rupija se malo promenila, dok su akcije povećale dobitke.

Potez indijske centralne banke postavlja uslove za smanjenje kamatnih stopa, verovatno već na sledećem sastanku u decembru. Promena politike dolazi nakon što su Federalne rezerve SAD prošlog meseca pokrenule talas popuštanja kamata.

„Iznenadna odluka da se stav promeni u neutralan naglašava rastuće poverenje u postizanje ciljeva inflacije“, rekao je Anubuti Sahaj, ekonomista u Standard Chartered Plc.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.