Najsporiji rast cena od februara 2021. godine

Inflacija u SAD opala na 2,4 odsto u septembru

Svet

10.10.2024 15:15 Autor: Vladimir Jokanović 1

Inflacija u SAD opala na 2,4 odsto u septembru Inflacija u SAD opala na 2,4 odsto u septembru
Ukupni indeks potrošačkih cena (CPI) u SAD, kojim se meri inflacija, smanjio se na godišnjem nivou u septembru na 2,4 odsto sa 2,5 odsto... Inflacija u SAD opala na 2,4 odsto u septembru

Ukupni indeks potrošačkih cena (CPI) u SAD, kojim se meri inflacija, smanjio se na godišnjem nivou u septembru na 2,4 odsto sa 2,5 odsto u avgustu, saopštio je u četvrtak američki Zavod za statistiku rada. Reč je o podacima pre sezonskog prilagođavanja.

Indeks potrošačkih cena za sve urbane potrošače (CPI-U) povećao se za 0,2 odsto na sezonski prilagođenoj osnovi, što je isti rast kao u avgustu i julu. Indeks cena stanovanja porastao je za 0,2 odsto u septembru, dok je indeks cena hrane porastao za 0,4 odsto. Ova dva indeksa zajedno su doprinela sa preko 75 odsto mesečnom rastu svih stavki.

Indeks cena hrane kod kuće povećao se za 0,4 odsto u septembru, dok je indeks cena hrane izvan kuće porastao za 0,3 odsto tokom prošlog meseca. Indeks cena energije pao je za 1,9 odsto tokom septembra, nakon pada od 0,8 odsto u prethodnom mesecu.


Indeks za sve stavke bez hrane i energije porastao je za 0,3 odsto u septembru, kao i prethodnog meseca. Indeksi koji su porasli u septembru uključuju stanovanje, osiguranje motornih vozila, medicinsku negu, odeću i avionske karte. Indeksi za rekreaciju i komunikacije su među onima koji su zabeležili pad tokom septembra.

Rast ukupnog indeksa cena za 2,4 odsto za 12 meseci zaključno sa septembrom je najmanji rast na godišnjem nivou od februara 2021. godine. Indeks cena bez hrane i energije porastao je za 3,3 odsto na godišnjem nivou, indeks cena energije smanjio se za 6,8 odsto tokom 12 meseci zaključno sa septembrom, dok je indeks cena hrane porastao za 2,3 odsto u poslednjih godinu dana.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.