Potražuju oko dve milijarde evra

Investitori tuže Finsku zbog ograničavanja cena struje

SvetU fokusu

1.10.2024 08:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Investitori tuže Finsku zbog ograničavanja cena struje Investitori tuže Finsku zbog ograničavanja cena struje
Grupa investitora tužila je Finsku Međunarodnom arbitražnom sudu zbog pokušaja regulatora da ograniči povećanje cena prenosa električne energije za potrošače, saopštilo je finsko Ministarstvo... Investitori tuže Finsku zbog ograničavanja cena struje

Grupa investitora tužila je Finsku Međunarodnom arbitražnom sudu zbog pokušaja regulatora da ograniči povećanje cena prenosa električne energije za potrošače, saopštilo je finsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Američka investiciona kompanija KKR, švedski penzijski fond AMF i kanadski penzijski fond OTTP podneli su dve tužbe protiv Finske pred Međunarodnim centrom za rešavanje međunarodnih sporova (ICSID) pri Svetskoj banci.

Finska se potpisivanjem Energetske povelje obavezala da neće menjati propis i prekršila tu obavezu, smatraju investitori, vlasnici oko 20 odsto akcija najveće finske elektrodistribucije Caruna, piše Seebiz.

„Primili smo u avgustu, preko ICSID-a u Vašingtonu, zahtev za arbitražu i proučavamo njegov sadržaj“, rekla je za Reuters Marija Pohjanpalo, viši savetnik za trgovinsku politiku u finskom ministarstvu spoljnih poslova.

Ona nije želela da kaže da li će Finska slediti primer grupe članica EU koje su u maju zaključile da EU kao celina treba da se povuče iz Energetske povelje.

Kako bi ograničio poskupljenje struje i izašao u susret zahtevima nezadovoljnih građana, finski regulator je početkom godine promenio metodologiju za izračunavanje maksimalnog profita koji vlasnici mreže mogu da zadrže.

Uredba povećava vrednost mreže i rezultira neopravdanim povećanjem cena prenosa, objasnili su tada.

Prodaja će rasti i posle izmene propisa, ali za četiri do deset odsto sporijim tempom do 2031. nego što bi rasla da ih nismo menjali, ocenio je tada regulator.

„Iznenadnim i značajnim promenama dugotrajnih propisa u energetskom sektoru, Finska agencija za energetiku je potkopala stabilnost i prekršila obaveze Finske prema Energetskoj povelji“, napisao je kanadski penzijski fond u odgovoru na upit Reutersa e-poštom i sličnu poruku poslao je i američki KKR.

„Tražimo nadoknadu za gubitke koje smo pretrpeli mi, a time i naši članovi koji štede za penziju“, napisao je švedski penzioni fond u mejlu.

Regulator nije želeo da odgovori na zahtev da komentariše spor.

Tužba investitora je „teška“, prema preliminarnoj proceni, oko dve milijarde evra, rekao je Reutersu obavešteni izvor.
Ako međunarodni centar prihvati zahteve investitora, proces bi mogao da potraje godinama.

  • SABRINA

    1.10.2024 #1 Author

    Ako je prekršeno pravilo, logično je da ide tužba.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.