Odluke koje će pomoći tržištima nekretnina i kapitala

Iznenadne mere Narodne banke Kine za podsticanje privrednog rasta

Svet

24.9.2024 09:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Iznenadne mere Narodne banke Kine za podsticanje privrednog rasta Iznenadne mere Narodne banke Kine za podsticanje privrednog rasta
Kineska centralna banka pokrenula je do sada neviđenu regulatornu podršku nacionalnoj ekonomiji, sa ciljem da se postigne rast od oko pet odsto. Guverner Narodne... Iznenadne mere Narodne banke Kine za podsticanje privrednog rasta

Kineska centralna banka pokrenula je do sada neviđenu regulatornu podršku nacionalnoj ekonomiji, sa ciljem da se postigne rast od oko pet odsto.

Guverner Narodne banke Kine Pan Gongšeng smanjio je iznos novca koji banke moraju da drže u rezervi na najniži nivo od 2020. godine i objavio da se se smanjuje referentna kamatna stopa. To je prvi put da su obe ove mere primenjuju u jednom danu, u protekloj deceniji, što je naglašava hitnost.

Pan Gongšeng je takođe predstavio paket za jačanje problematičnog sektora nekretnina u zemlji, uključujući smanjenje troškova zaduživanja za čak 5,3 biliona dolara vrednih hipoteka i ublažavanje pravila za kupovinu druge nekretnine, piše Bloomberg.

Takođe, Kina će “otključati” najmanje 800 milijardi juana (113 milijardi dolara) podrške likvidnosti za hartije od vrednosti, uz napomenu da zvaničnici proučavaju implikacije uspostavljanja novog fonda za stabilizaciju tržišta kapitala u zemlji.

Za sada su reakcije pozitivne. Indeks CSI 300 porastao je peti dan zaredom, dobivši čak 1,3 odsto, a više od 200 kompanija beleži rast vrednosti akcija.

Tržišta roba ostvarila su male dobitke i juan u odnosu na dolar gotovo se nije promenio. Prinosi na kineske desetogodišnje obveznice porasli su za dva bazna poena na 2,05 odsto, brišući raniji pad na rekordno nizak nivo.

Tagovi
AKCIJE KINA

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.