JAPAN ODOBRIO VANREDNI PAKET MERA Budžet u vrednosti od 262 milijarde evra

SvetVesti

10.6.2020 14:32 Autor: Julijana Vincan 0

JAPAN ODOBRIO VANREDNI PAKET MERA Budžet u vrednosti od 262 milijarde evra JAPAN ODOBRIO VANREDNI PAKET MERA Budžet u vrednosti od 262 milijarde evra
Donji dom japanskog parlamenta, odobrio je vanredni budžet u vrednosti od 262 milijarde evra, udvostručivši obim podsticajnih sredstava. Treća najveća svetska privreda, koju je... JAPAN ODOBRIO VANREDNI PAKET MERA Budžet u vrednosti od 262 milijarde evra

Donji dom japanskog parlamenta, odobrio je vanredni budžet u vrednosti od 262 milijarde evra, udvostručivši obim podsticajnih sredstava. Treća najveća svetska privreda, koju je pandemija korona virusa gurnula na put recesije, doživela je prvi ekonomski pad zemlje od 2015. godine.

Potrošnja stanovništva u Japanu veoma se usporila, uprkos relativno niskom broju zaraženih (17.210) i preminulih (916) od posledica Covid-19. Kao odgovor na to, poslanici su usvojili drugi vanredni budžet od 31,91 biliona jena (262 milijarde evra), koji između ostalog obuhvata subvencije za manja preduzeća i isplatu novčanih bonusa za medicinske radnike. Predlog zakona o rebalansu budžeta upućen je gornjem domu parlamenta i očekuje se da će biti usvojen već u petak.

Budžetska sredstva, koja će biti prikupljena novim emisijama obveznica, takođe će se koristiti za podršku programu finansijske pomoći i kreditiranja teško pogođenih preduzeća. Zajedno sa prvim paketom stimulusa, donetim 30. aprila, ukupne japanske mere podsticaja iznose 230 biliona jena (1.883 milijardi evra), kada se uzmu u obzir i programi kreditnih garancija. To čini oko 40 odsto bruto domaćeg proizvoda zemlje i podiže japanski javni dug na 257 procenata BDP, saznaje Guardian.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...