Ohrabrujuće poslovne rezultate objavio Wells Fargo

Jednokratni troškovi pogoršali rezultate velikih američkih banaka

BankeSvet

13.1.2024 09:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Jednokratni troškovi pogoršali rezultate velikih američkih banaka Jednokratni troškovi pogoršali rezultate velikih američkih banaka
Američke banke Bank of America i Citigroup ostvarile su lošije poslovne rezultate u poslednjem kvartalu prošle godine, dok je banka Wells Fargo objavila lošije... Jednokratni troškovi pogoršali rezultate velikih američkih banaka

Američke banke Bank of America i Citigroup ostvarile su lošije poslovne rezultate u poslednjem kvartalu prošle godine, dok je banka Wells Fargo objavila lošije rezultate u ovoj godini uprkos rastu dobiti.

Kako javljaju strane agencije i mediji, lošiji rezultati prvenstveno su posledica jednokratnih troškova u vezi sa prošlogodišnjim kolapsom nekih američkih banaka.

Bank of America ostvarila je 3,1 milijardu dolara (2,83 milijarde evra) neto dobiti u poslednjem tromesečju prošle godine, što je više od polovine od 7,1 milijarde dolara u istom periodu godinu ranije, prenosi Mina, pozivajući se na Nezavisne novine.

Pad dobiti uglavnom je rezultat jednokratnih troškova vezanih uz prošlogodišnji kolaps nekih američkih banaka. Nakon propasti Silicon Valley Bank i Signature Bank, Bank of America morala je platiti 2,1 milijardu dolara Federalnoj korporaciji za osiguranje depozita (FDIC) za poseban pregled poslovanja.

U poređenju s prošlom godinom, prihodi banke pali su za desetinu na 22,1 milijardu dolara (20,2 milijarde evra).

Još više, 4,66 milijardi dolara, FDIC je morao platiti Citigroupu, koji je u poslednjem tromesečju prošle godine pretrpeo gubitak od 1,8 milijardi dolara u odnosu na isti period godinu ranije. Prihodi su pali oko sedam odsto na 17,44 milijarde dolara.

Banka je objavila da će ukinuti 20.000 radnih mesta do 2026. godine. Potez se odnosi i na njihov meksički ogranak. To je deo reorganizacije kompanije s ciljem povećanja profitabilnosti.

Ohrabrujuće poslovne rezultate objavila je banka Wells Fargo, koja je u polsednjem kvartalu prošle godine u odnosu na isti period prošle godine povećala neto dobit s 3,16 milijardi dolara na 3,45 milijardi dolara. Prihodi su porasli sa 20,3 na 20,48 milijardi dolara. Platili su FDIC-u 1,9 milijardi dolara.

Međutim, banka je upozorila da bi ovogodišnji rezultati mogli biti znatno lošiji. Kako su napisali u saopštenju, sve će zavisiti od budućih kretanja kamatnih stopa. Kao što se očekuje, one će početi da se smanjuju na proleće.

Poslovne rezultate za poslednje tromesečje prošle godine objavila je i najveća američka banka po ukupnoj aktivi JPMorgan Chase, koja je zabeležila neto dobit od 9,3 milijarde dolara, 15 odsto manje nego u istom prošlogodišnjem kvartalu. Prihodi su u tromesečju porasli 12 odsto na 38,6 milijardi dolara.

Tagovi
BANKE SAD SVET
  • LAV

    14.1.2024 #1 Author

    Americke banke uvek nadju nacin da “izvuku deblji kraj”.

    Odgovori

  • CIGI

    14.1.2024 #2 Author

    Njihovo trziste ne moze nista da unisti!

    Odgovori

  • SENSEI

    15.1.2024 #3 Author

    Za banke se nešto i ne brinem, pogotovo za američke

    Odgovori

  • DUCA

    15.1.2024 #4 Author

    Tek će im biti pogoršani.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.