U drugom kvartalu planirana pozajmica 726 milijardi dolara

Jelen upozorila da SAD uskoro mogu ostati bez novca

BankeBerzaPoslovanjeSvet

2.5.2023 14:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Jelen upozorila da SAD uskoro mogu ostati bez novca Jelen upozorila da SAD uskoro mogu ostati bez novca
Ministarka finansija SAD Dženet Jelen (Janet Yellen) upozorila je da bi ta država mogla da bude u opasnosti da već 1. juna ostane bez... Jelen upozorila da SAD uskoro mogu ostati bez novca

Ministarka finansija SAD Dženet Jelen (Janet Yellen) upozorila je da bi ta država mogla da bude u opasnosti da već 1. juna ostane bez novca da izmiruje dug ako Kongres ne podigne granicu zaduživanja i da bi to moglo da izazove globalnu finansijsku krizu.

U pismu liderima oba doma Kongresa, Predstavničkog doma i Senata, Jelen je apelovala da što pre podignu granicu zaduživanja SAD koja je sada na 31.400 milijardi dolara, prenosi agencija Beta.

Ako to ne urade, savezna vlada neće biti u mogućnosti da pozajmljuje novac, a Jelen kaže da se ne može znati tačan datum kada vlada ostaje bez novca.

„Ono što smo naučili iz ovakvih situacija iz prošlosti je da čekanje do poslednjeg momenta može ozbiljno da ošteti i poslovanje i poverenje potrošača, poskupi kredite za građane i negativno utiče na kreditni rejting SAD“, navela je Jelen.

Ministarka finansija je u januaru pisala kongresnim liderima i navela da je njen sekretarijat već počeo da preduzima mere da bi se izbeglo da ne može da se otplaćuje federalni dug.

Ministarstvo je juče objavilo da planira da pozajmi više novca od aprila do juna ove godine, iako je federalna vlada blizu dostizanja gornje granice zaduživanja.

SAD planiraju da u ovom kvartalu pozajme 726 milijardi dolara, što je 449 milijardi više nego što je projektovano u januaru.

Zvaničnici Ministarstva finansija upozoravaju da je probijanje granice duga velika opasnost za finansijsku poziciju SAD.

 • SHALIMAR

  2.5.2023 #1 Author

  Sve je moguce,pa cak i Ameriku da zadesi ovako nesto…

  Odgovori

 • ZVONČICA

  2.5.2023 #2 Author

  Ako oni ostanu bez prihoda i novca,cemu onda mi da se nadamo

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.