Tržišta zabrinuli ukrajinski napadi na rusku naftnu infrastrukturu

Kina i SAD zadržale cene nafte iznad 84 dolara

Svet

11.5.2024 08:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Kina i SAD zadržale cene nafte iznad 84 dolara Kina i SAD zadržale cene nafte iznad 84 dolara
Cene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima iznad 84 dolara, jer su ulagače ohrabrile naznake jačanja potražnje u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD)... Kina i SAD zadržale cene nafte iznad 84 dolara

Cene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima iznad 84 dolara, jer su ulagače ohrabrile naznake jačanja potražnje u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Kini, dva vodeća svetska potrošača.

Na londonskom tržištu cena barela je nakon podneva bila viša 33 centa i iznosila je 84,21 dolara. U Njujorku se barelom trgovalo po 42 centa višoj ceni, od 79,68 dolara, prenosi Mina.

Trgovci su se pred kraj sedmice fokusirali na naznake jačanja potražnje u SAD i Kini.

Zalihe sirove nafte u SAD pale su u prošloj sedmici 1,4 miliona barela, pokazali su službeni podaci, nešto snažnije nego što se očekivalo, zahvaljujući pojačanoj potražnji rafinerije.

Kineski uvoz nafte porastao je u aprilu 5,45 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period. Porastao je i izvoz i uvoz u celini, nagoveštavajući oporavak domaće i strane potražnje.

„Niz naznaka jačanja potražnje u Kini trebalo bi da osigura podršku tržištima robe“, naveli su u belešci analitičari ANZ Researcha.

Tržišta su istovremeno zabrinuli ukrajinski napadi na rusku naftnu infrastrukturu, budući da bi mogli omesti snabdevanje. U rafineriji u regiji Kaluga izbio je požar nakon ukrajinskog napada bespilotnom letelicom, objavila je u petak državna novinska agencija RIA.

Zabrinutost za isporuke nafte raspiruje i sukob na Bliskom istoku. Izraelska vojska bombardovala je u četvrtak područje grada Rafaha na jugu palestinskog Pojasa Gaze, prema svedočenju palestinskih stanovnika, nakon neuspeha nove runde pregovora o obustavi neprijateljstava.

Citi banka ipak očekuje pad cena do kraja godine, procenivši da bi u Londonu u drugom tromesečju trebalo u proseku da iznosi 86 dolara, a u trećem tromesečju 74 dolara, s obzirom na naznake posustajanja globalne potražnje.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je barel korpe nafte njenih članica u četvrtak poskupio 1,25 dolara, na 84,3 dolara.

Tagovi
CENE NAFTA SVET

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.