UN predstavio podatke o patentima

Kina prednjači u razvoju AI tehnologije

LifestyleSvet

3.7.2024 17:47 Autor: Vladimir Jokanović 2

Kina prednjači u razvoju AI tehnologije Kina prednjači u razvoju AI tehnologije
Kina je daleko ispred drugih zemalja u oblastima generativne veštačke inteligencije (AI) poput četbotova, a podaci Ujedinjenih nacija pokazali su u sredu da je... Kina prednjači u razvoju AI tehnologije

Kina je daleko ispred drugih zemalja u oblastima generativne veštačke inteligencije (AI) poput četbotova, a podaci Ujedinjenih nacija pokazali su u sredu da je u Kini podneto šest puta više patenata nego u SAD, koje su najbliži rival u toj oblasti.

Generativna AI, koja proizvodi tekst, slike, kompjuterski kod i muziku iz postojećih informacija, doživljava eksplozivan rast sa više od 50.000 prijava za patente podnetih u poslednjoj deceniji, prema podacima Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO), koja nadgleda sistem za međusobno priznavanje patenata među zemljama, prenosi Reuters.

Četvrtina tih patenata podneta je u 2023. godini, navodi WIPO. „Ovo je oblast koja beleži brz rast i očekujemo da će rasti još brže,“ rekao je novinarima Kristofer Harison (Christopher Harrison), menadžer za patentne analize u WIPO.

Više od 38.000 generativnih AI pronalazaka podneto je u Kini između 2014. i 2023. godine, naspram 6.276 podnetih u SAD u istom periodu, saopštio je WIPO. Harison je rekao da kineske prijave patenata pokrivaju širok spektar sektora, od autonomne vožnje do izdavaštva i upravljanja dokumentima.

Južna Koreja, Japan i Indija su rangirane na trećem, četvrtom i petom mestu, s tim da Indija raste najbržim tempom, pokazali su podaci. Među glavnim podnosiocima patenata su kineski ByteDance, vlasnik video aplikacije TikTok, kineski gigant e-trgovine Alibaba Group i Microsoft, koji podržava startap OpenAI koji je stvorio ChatGPT.

Dok maloprodajne kompanije za poboljšanje korisničke službe već široko koriste ljudski govor koji generiše AI, ova tehnologija ima potencijal da transformiše mnoge druge ekonomske sektore poput nauke, izdavaštva, transporta ili bezbednosti, rekao je Harison.

WIPO očekuje uskoro novi talas podnošenja patenata i planira da objavi buduće ažuriranje podataka, koristeći generativnu AI kako bi ilustrovali trend.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.