nastavlja se značajan pad tržišta nekretnina

Kineski BDP u drugom kvartalu porastao 4,7 odsto

Svet

15.7.2024 10:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Kineski BDP u drugom kvartalu porastao 4,7 odsto Kineski BDP u drugom kvartalu porastao 4,7 odsto
Kineski bruto domaći proizvod (BDP) porastao je u drugom kvartalu 4,7 odsto na godišnjem nivou, što je manje od ranije očekivanih 5,1 odsto, saopšteno... Kineski BDP u drugom kvartalu porastao 4,7 odsto

Kineski bruto domaći proizvod (BDP) porastao je u drugom kvartalu 4,7 odsto na godišnjem nivou, što je manje od ranije očekivanih 5,1 odsto, saopšteno je iz Nacionalnog zavoda za statistiku.

Maloprodaja u junu takođe nije ispunila procene, pa je porasla dva odsto u poređenju s prognoziranim rastom od 3,3 odsto, prenosi Mina.

Industrijska proizvodnja je, međutim, nadmašila očekivanja 5,3 odsto u junu u odnosu na godinu dana pre, što je više od procene rasta od pet odsto.

Ulaganja u urbana osnovna sredstva za prvih šest meseci ove godine porasla su 3,9 odsto, što je ispunilo očekivanja. Ulaganja u infrastrukturu i proizvodnju usporila su tempo rasta na godišnjem nivou u junu u odnosu na maj, dok su ulaganja u nekretnine pala po istoj stopi od 10,1 odsto.

Stopa nezaposlenosti u gradovima iznosila je pet odsto u junu i nepromenjena je u odnosu na prethodni mesec.

Kineski BDP porastao je 5,3 odsto na godišnjem nivou u prvom kvartalu. Kineski izvoz porastao je za 8,6 odsto više nego što se očekivalo u odnosu na prošlu godinu, pokazali su carinski podaci, ali je uvoz u junu pao 2,3 odsto.

Druge mere takođe su ukazivale na slabu domaću potražnju.

Potrošačke cene u Kini porasle su 0,2 odsto u junu na godišnjem nivou, što je ispod očekivanja. Temeljni CPI, koji izdvaja nestabilnije cene hrane i energije, porastao je 0,6 odsto na godišnjem nivou u junu, nešto sporije od rasta od 0,7 odsto u prvih šest meseci ove godine.

Tagovi
BDP KINA

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.