Vlada povećala penzije i ponudila subvencije za zamenu starih automobila

Kineski ministar finansija najavio paket mera za podsticaj ekonomije

SvetU fokusu

12.10.2024 11:05 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Kineski ministar finansija najavio paket mera za podsticaj ekonomije Kineski ministar finansija najavio paket mera za podsticaj ekonomije
Kineska vlada traži dodatne načine da podstakne ekonomiju, rekao je danas ministar finansija Lan Foan, ali nije saopštio da li je u pitanju veliki novi... Kineski ministar finansija najavio paket mera za podsticaj ekonomije

Kineska vlada traži dodatne načine da podstakne ekonomiju, rekao je danas ministar finansija Lan Foan, ali nije saopštio da li je u pitanju veliki novi stimulativni plan kojem su se nadali analitičari i investitori.

Investitori su se nadali da će Lan objaviti stimulativni paket od dva triliona juana (255 milijardi evra), prenosi Beta.

Ministar finansija je umesto toga rekao da će vlada pokrenuti paket mera kako bi ubrzala sprovođenje svojih postojećih politika.

Oni uključuju povećanje stipendija za studente, izdavanje obveznica kako bi se pomoglo velikim bankama da dopune svoj kapital i pružanje veće podrške visoko zaduženim lokalnim samoupravama, od kojih su neke morale zbog toga da umanjuju javne usluge.

„Postoje drugi instrumenti politike o kojima se razgovara, a koji su još uvek u pripremi“, rekao je on na konferenciji za novinare, dodajući da u budžetu ima „dovoljno prostora“ za povećanje potrošnje i povećanje deficita.

Kineska ekonomija je ostala spora uprkos ukidanju ograničenja Covid-19 krajem 2022. Kompanije su smanjile zapošljavanje i plate, a produženi pad na tržištu nekretnina oslabio je poverenje potrošača, ograničavajući potrošnju, izvestile su agencije.

Vlada je povećala penzije i ponudila subvencije ljudima koji menjaju stare automobile ili uređaje za nove, ali takvi koraci nisu uspeli da pospeše ekonomski rast.

Kineske berze su ojačale nakon što su centralna banka i druge vladine agencije najavile korake krajem septembra za oživljavanje sektora nekretnina i podršku finansijskih tržišta.

Ali rast se od tada smanjio usred zabrinutosti oko toga da li su ti potezi dovoljni za održiv ekonomski oporavak.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.