Ministarstvo pravde SAD dalo preporuke za ukidanje monopola

Kompaniji Google preti usitnjavanje

Svet

9.10.2024 11:55 Autor: Vladimir Jokanović 1

Kompaniji Google preti usitnjavanje Kompaniji Google preti usitnjavanje
Ministarstvo pravde SAD dalo je preporuke u vezi sa poslovnim praksama pretraživača Google, ukazujući na to da razmatra moguće razdvajanje tehnološkog giganta kao rešenje... Kompaniji Google preti usitnjavanje

Ministarstvo pravde SAD dalo je preporuke u vezi sa poslovnim praksama pretraživača Google, ukazujući na to da razmatra moguće razdvajanje tehnološkog giganta kao rešenje za antimonopolističke probleme.

Neophodne mere za „sprečavanje i ograničavanje održavanja monopola mogle bi uključivati ugovorne zahteve i zabrane, zahteve za nediskriminaciju proizvoda, zahteve za podatke i interoperabilnost, i strukturne zahteve“, navelo je ministarstvo u podnesku, prenosi CNBC.

Ministarstvo pravde takođe je naglasilo da razmatra „strukturne i mere ponašanja koje bi sprečile Google da koristi proizvode kao što su Chrome, Play i Android kako bi favorizovao Google pretragu i proizvode povezane sa pretragom u odnosu na konkurente ili nove učesnike“.

Dodatno, predložili su ograničavanje ili zabranu ugovora o podrazumevanim postavkama i „drugih sporazuma o deljenju prihoda koji se odnose na pretragu i proizvode povezane sa pretragom“, što bi uključivalo i dogovore koje Google ima sa uređajima kompanija Apple i Samsung. Kao jedno rešenje, sugerisano je uvođenje „ekrana izbora“ koji bi omogućio korisnicima da odaberu druge pretraživače.

Takve mere bi okončale „kontrolu distribucije danas“ i osigurale da „Google ne može kontrolisati distribuciju sutra“. Preporuke su usledile nakon što je sud u avgustu presudio da Google ima monopol na tržištu pretrage.

Ta presuda je doneta nakon što je vlada 2020. godine podnela istorijsku tužbu, tvrdeći da je Google održao svoj udeo na tržištu opšte pretrage stvaranjem jakih prepreka za ulazak novih učesnika i povratnih mehanizama koji su održavali njegovu dominaciju. Sud je utvrdio da je Google prekršio Sekciju2 Šermanskog zakona, koja zabranjuje monopole.

Ministarstvo pravde je takođe preporučilo da Google učini dostupnim konkurentima svoje podatke iz pretraživačkog indeksa i modela, uključujući funkcije pretrage pomoću veštačke inteligencije i podatke o rangiranju oglasa. Takođe razmatraju mere koje bi „zabranile kompaniji Google da koristi ili zadržava podatke koji se ne mogu efikasno deliti sa drugima zbog zabrinutosti oko privatnosti“. Ove preporuke su još daleko od konačne odluke.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.