KREMLJ NE ODUSTAJE OD ZAVRŠETKA SEVERNOG TOKA 2 Nepromenjeni planovi uprkos sankcijama

SvetVesti

28.5.2020 14:19 Autor: Vladimir Jokanović

KREMLJ NE ODUSTAJE OD ZAVRŠETKA SEVERNOG TOKA 2 Nepromenjeni planovi uprkos sankcijama KREMLJ NE ODUSTAJE OD ZAVRŠETKA SEVERNOG TOKA 2 Nepromenjeni planovi uprkos sankcijama
Planovi za završetak izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ nisu promenjeni, a sankcije protiv ovog projekta su nelojalna konkurencija i u suprotnosti su sa međunarodnim... KREMLJ NE ODUSTAJE OD ZAVRŠETKA SEVERNOG TOKA 2 Nepromenjeni planovi uprkos sankcijama

Planovi za završetak izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ nisu promenjeni, a sankcije protiv ovog projekta su nelojalna konkurencija i u suprotnosti su sa međunarodnim pravom, izjavio je u četvrtak portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je istakao da je ruski stav prema sankcijama poznat, da je „krajnje negativan“ i da se ne menja. „Veujemo da takve težnje nisu ništa drugo nego manifestacija nelojalne konkurencije i radnji suprotnih međunarodnom pravu“, kazao je Peskov u odgovoru na pitanje novinara, prenosi agencija TASS.

Projekat „Severni tok 2“ predviđa izgradnju dva cevovoda ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje u dužini 2.450 kilometara koliko iznosi razdaljina od Viborga u Rusiji do Grisvalda u Nemačkoj. Veći deo posla je završen, a preostalo je još postavljanje 160 kilometara cevi uz obalu Danske.

Švajcarska kompanija „Allseas“, koja je gradila gasovod povukla se zimus iz posla pod pretnjom američkih sankcija. „Severni tok 2“ je partnerski poduhvat ruskog „Gazproma“ i pet evropskih energetskih kompanija – francuske ENGIE, austrijskog OMW, britansko-holandske Royal Dutch Shell i nemačkih Uniper i Wintershell.

Američki ambasador u Nemačkoj Ričard Grenel (Richard Grenell) ponovio je u utorak da Vašington ima nameru da uvede nove sankcije protiv učesnika u izgradnji pomenutog gasovoda.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je prilikom sastanka sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, ranije ove godine u Moskvi, da ništa ne može zaustaviti izgradnju „Severnog toka 2“. Prema inicijalnom planu gasovod je trebalo da postane operativan do kraja 2020. godine.

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.