Na Maskov zahtev da se radi iz kancelarije odgovoreno pritužbama

Kriza u sektoru nekretnina u Dablinu pogađa i zaposlene kompanije Twitter

LifestyleNekretninePoslovanjeSvetZanimljivosti

21.11.2022 14:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Kriza u sektoru nekretnina u Dablinu pogađa i zaposlene kompanije Twitter Kriza u sektoru nekretnina u Dablinu pogađa i zaposlene kompanije Twitter
Zbog zahteva Ilona Maska (Elon Musk) da se svi zaposleni vrate u kancelarije, radnici u evropskom sedištu kompanije Twitter suočavaju se sa velikim problemom... Kriza u sektoru nekretnina u Dablinu pogađa i zaposlene kompanije Twitter

Zbog zahteva Ilona Maska (Elon Musk) da se svi zaposleni vrate u kancelarije, radnici u evropskom sedištu kompanije Twitter suočavaju se sa velikim problemom – pronalaženjem mesta za stanovanje.

Dablin, u kome tehnološka kompanija ima kancelarije i u kome je doskora radilo 500 osoba, prolazi kroz krizu u sektoru nekretnina koju podstiče hroničan nedostatak mesta za stanovanje i masovni egzodus privatnih stanodavaca. Cene su nedavno premašile najviši nivo, koji su dostigle 2007. godine, nakon koje je usledio ekonomski krah koji je naciju doveo skoro do bankrota, piše Bloomberg.

Na Maskov zahtev odgovoreno je pritužbama da nije jednostavno preseliti se u Dablin i započeti rad u kancelariji. Generalni direktor kompanije Twitter objasnio je u tvitu da je zaposlenima dozvoljeno da rade od kuće iz privatnih razloga, zbog logistike ili “ukoliko menadžer garantuje za njihovu izvrsnost u radu”.

Iako je osoblje kompanije Twitter u Dablinu smanjeno za gotovo trećinu, neslaganje sa zahtevom njenog novog vlasnika ukazuje na rastući problem u irskoj ekonomiji, koja se suočava sa mogućnošću da uskoro uđe u recesiju.

U poslednjih nekoliko godina Dablin je procvetao, pre svega jer pruža vodećim kompanijama uslove za otvaranje velikih kancelarija. Ukoliko ne bude u mogućnosti da obezbedi dovoljno nekretnina za firme voljne da vrate zaposlene u kancelarije, grad od 1,3 miliona stanovnika će vrlo brzo prestati da bude atraktivan.

“Čak ni oni koji imaju sredstva da iznajmljuju, nisu u mogućnosti da to učine. To je sistemski rizik”, kaže Stiven Kinsela (Stephen Kinsella), profesor ekonomije na Univerzitetu u Limeriku.

Neke od velikih međunarodnih firmi uzimaju stvari u svoje ruke. Kompanija koja sarađuje sa investicionom firmom Goldman Sachs, koja je svoje evropsko poslovanje u vezi sa upravljanjem sredstvima nakon Bregzita prebacila u Dablin, planira da izgradi blizu 1.000 stanova vrednih 400 miliona evra u severozapadnom delu irske prestonice, prenosi Sunday Times.

Investiciona firma u vlasništvu kompanije Ikea obavezala se da će dati 100 miliona evra za izgradnju 250 socijalnih stanova.

Prema popularnom sajtu daft.ie, na kome se objavljuju oglasi za nekretnine, u čitavoj Irskoj za iznajmljivanje je 18. novembra bilo dostupno nešto manje od 1.200 stambenih prostora. Taj broj je 1. avgusta bio neznatno niži od 700, što je petina prosečnog broja dostupnih nekretnina u periodu od 2015. do 2019. godine. Prosečna cena izdavanja porasla je 12,6 odsto u odnosu na prošlu godinu, do 1.618 evra, navodi se u poslednjim statistikama.

  • GOCA BG

    21.11.2022 #1 Author

    Nisu ocekivali ovakve uslovi zaposleni od novog vlasnika,ali verujem da ce vecina da se snadje i sebi obezbedi stan…

    Odgovori

  • TATJANA

    22.11.2022 #2 Author

    Imaš novca, možeš da platis a nemaš ponudu. Nije ni to lako

    Odgovori

    • Miki

      22.11.2022 #3 Author

      Lakše je kad nekad novca, ili bar ne dovoljno, a svaki dan čitaš cene kirija rastu zbog rusa , ukrajinaca i ostalih ….

      Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...