Mesec dana nakon odluke suda u brazilu

Mask briše naloge optuženih za širenje dezinformacija na mreži X  

SvetU fokusu

21.9.2024 15:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Mask briše naloge optuženih za širenje dezinformacija na mreži X   Mask briše naloge optuženih za širenje dezinformacija na mreži X  
Posle gotovog meseca dana od blokade društvene mreže X  u Brazilu, platforma Ilona Maska (Elon Musk) preduzela je korake kako bi se uskladila sa... Mask briše naloge optuženih za širenje dezinformacija na mreži X  

Posle gotovog meseca dana od blokade društvene mreže X  u Brazilu, platforma Ilona Maska (Elon Musk) preduzela je korake kako bi se uskladila sa lokalnim propisima.

Prema izveštajima lokalnih medija, X je 18. septembra počeo da suspenduje naloge optuženih za širenje dezinformacije, prema nalogu sudije Alekandrea de Moraesa. Osim obustave računa, advokati mreže X najavili su da će uskoro biti imenovan novi pravni zastupnik u zemlji, prenosi SEEbiz.

Prema brazilskom zakonu, platforme društvenih medija koje deluju u zemlji moraju imati zakonskog zastupnika.

Nalozi povezani sa digitalnim uticajem Allanom dos Santosom i novinarom Paulom Figueiredom, obojica s prebivalištem u Sjedinjenim Američkim Državama, suspendovani su. Devet dodatnih naloga ugašeno je kao deo odluke.

Veruje se da su suspendovani nalozi povezani sa pristalicama bivšeg brazilskog predsednika Jaira Bolsonara i da im je ranije zabranjen pristup drugim platformama društvenih medija. Odluke je doneo sudija Moraes u okviru dve tekuće istrage o širenju dezinformacija.

Mask je javno osudio Moraesove postupke kao politički motivisanu cenzuru, optužujući sudiju da se ponaša kao „diktator” ciljajući političke protivnike kroz, kako Mask tvrdi, nezakonite zahteve za moderiranjem sadržaja. Uprkos ovim optužbama, sudsko veće brazilskog Vrhovnog suda potvrdilo je Moraesovu odluku, suspendovalo X i izreklo novčane kazne.

Brazilska vlada, predvođena predsednikom Luizom Inasijom Lulom da Silvom, podržala je napore suda, tvrdeći da je ključna za borbu protiv dezinformacija, posebno nakon političkih nemira koji su navodno podstaknuti lažnim vestima.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.