MILION NOVIH SLUČAJEVA PANDEMIJE ZA NEDELJU DANA Ubrzano širenje zaraze na oba američka kontinenta

SvetVesti

25.6.2020 11:21 Autor: Vladimir Jokanović 0

MILION NOVIH SLUČAJEVA PANDEMIJE ZA NEDELJU DANA Ubrzano širenje zaraze na oba američka kontinenta MILION NOVIH SLUČAJEVA PANDEMIJE ZA NEDELJU DANA Ubrzano širenje zaraze na oba američka kontinenta
Broj zaraženih od korona virusa u svetu premašio je u četvrtak 9,5 miliona, a Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da očekuje da će do... MILION NOVIH SLUČAJEVA PANDEMIJE ZA NEDELJU DANA Ubrzano širenje zaraze na oba američka kontinenta

Broj zaraženih od korona virusa u svetu premašio je u četvrtak 9,5 miliona, a Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da očekuje da će do kraja nedelje biti više od 10 miliona slučajeva, što je porast od milion slučajeva za nedelju dana. Zaraza se najbrže širi u Severnoj i Južnoj Americi, a u Kini odakle je pandemija krenula registrovano je 19 novih slučajeva. Prema statistici portala „Worldometers“ od posledica zaraze Covid-19 do sada je preminulo više od 485.000 osoba širom sveta, dok je izlečenih više od 5,1 milion.

Novih 36.880 slučajeva registrovano je u SAD u sredu, gde se ukupan broj zaraženih popeo na 2.462.708, po čemu je ova zemlja prva u svetu. Prema podacima koje je objavio New York Times od posledica infekcije preminulo je 121.925 osoba u SAD. Porast broja zaraženih zabeležen je u više od 20 američkih federalnih država, a drastičan rast registrovan je u Teksasu, Floridi, Oklahomi i Južnoj Karolini.

U poslednja 24 sata najveći broj novozaraženih registrovan je u Brazilu, 42.725 slučajeva, dok je preminulo 1.185 osoba, saopštilo je tamošnje Ministarstvo zdravlja, prenosi Tanjug. U toj zemlji u poslednja tri dana prijavljeno je više od 100.000 novih slučajeva, a ukupno 1,18 miliona, dok je preminulo 53.830 osoba. Više od 4,5 miliona svih slučajeva zaraze registrovano je na američkim kontinentima, saopštila je SZO. Brazil i SAD jedine su države sa više od milion zaraženih.

Indija je angažovala vojsku za pomoć u opremanju dodatnih kapaciteta za smeštaj obolelih, nakon što je u Nju Delhiju pozitivno testirano više od 3.900 osoba. Od 19 najnovijih slučajeva zaraze u Kini, 14 je lokalnih, a pet uvezenih iz inostranstva. U Kini je od početka epidemije registrovano 83.449 zaraženih, dok su 4.634 osobe preminule.

Situacija u Evropi razlikuje se od države do države. Evropska unija priprema otvaranje spoljnih granica. Epidemiološki kriterijum za dozvolu ulaska stranim državljanima jeste da je u njihovoj zemlji registrovano 16-20 novih slučajeva na 100.000 stanovnika tokom dve nedelje. Prema dostupnim informacijama ulazak će biti do daljeg zabranjen za građane SAD, većine država Južne Amerike, Rusije, Južne Afrike, Irana, Saudijske Arabije i Avganistana.

U Parizu je za četvrtak najavljeno ponovono otvaranje Ajfelovog tornja za posetioce, a u Portugalu su pooštrene restriktivne mere, nakon što je broj novih slučajeva zaraze u poslednjih mesec dana premašio 9.200. Vanredno stanje u Bugarskoj biće produženo do 15. jula, jer je tokom proteklih nedelju dana zabeleženo 606 novih slučajeva, najviše od početka pandemije. U Velikoj Britaniji lekari upozoravaju na opasnost ukidanja restiktivnih mera, a u Italiji se vodi stručna debata o tome da li je virus Covid-19 oslabio ili je smanjenje broja obolelih posledica restrikcije kretanja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...