MINISTRI FINANSIJA EU POSTIGLI DOGOVOR Odobreno 500 milijardi evra za vanrednu situaciju

EUIzdvajamoSvetVesti

10.4.2020 10:10 Autor: Vladimir Jokanović 0

MINISTRI FINANSIJA EU POSTIGLI DOGOVOR Odobreno 500 milijardi evra za vanrednu situaciju MINISTRI FINANSIJA EU POSTIGLI DOGOVOR Odobreno 500 milijardi evra za vanrednu situaciju
Ministri finansija država EU dogovorili su se u četvrtak oko zajedničkog plana za vanredne situacije i odobrili 500 milijardi evra kako bi ograničili štetni... MINISTRI FINANSIJA EU POSTIGLI DOGOVOR Odobreno 500 milijardi evra za vanrednu situaciju

Ministri finansija država EU dogovorili su se u četvrtak oko zajedničkog plana za vanredne situacije i odobrili 500 milijardi evra kako bi ograničili štetni uticaj pandemije korona virusa na evropsku ekonomiju.

„Ovaj predlog sadrži smele i ambiciozne planove koji bi bili nezamislivi pre samo nekoliko nedelja“, izjavio je portugalski ministar i predsednik Evrogrupe Mario Centeno na video konferenciji u četvrtak. On je istakao da se „sprovodi snažan odgovor koji je Evropi potreban“, prenosi Euronews.

Ubrzo po završetku sastanka ministri finansija objavili su vest na društvenim mrežama. „Odličan dogovor između ministara finansija EU o ekonomskom odzivu na korona virus, a 500 milijardi biće odmah dostupno. Predstoje stimulativni paketi. Evropa se sprema da se suoči sa ozbiljnošću situacije“, napisao je na Twitteru ministar finansija Bruno Le Mer (Bruno Le Maire), dodajući „ovo je važan dan za Evropu“.

Italijanski ministar Roberto Galtijeri (Roberto Gualtieri), naveo je da će ministri predstaviti svoj plan Savetu EU. „Borićemo se da to postane stvarnost“. Prema rečima holandskog ministra Vopke Hokstre (Wopke Hoekstra) Evrogrupa je postigla razuman sporazum. On je naglasio da će „sveobuhvatni paket“ pomoći državama članicama EU da „finansiraju troškove lečenja“ i „dugoročno grade nacionalne ekonomije“.

Ministri se nisu složili oko „evro obveznica“, takozvanih korona obveznica, jer nsiu sve zemlje pristale na zajedničke dužničke instrumente, nego traže alternativno rešenje. „Mi jesmo i bićemo protiv evro obveznica. Mislimo da taj koncept neće dugoročno pomoći Evropi i Holandiji“, rekao je Hokstra. Agencija France Press navodi da Holandija od utorka blokira razgovore o obveznicama. Iz Evrogrupe su saopštili da je ministarski sastanak u četvrtak završen aplauzom.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...