Revidirana prognoza na velikim tržištima

MMF predviđa skroman rast globalne ekonomije u naredne dve godine

Svet

16.7.2024 16:26 Autor: Vladimir Jokanović 0

MMF predviđa skroman rast globalne ekonomije u naredne dve godine MMF predviđa skroman rast globalne ekonomije u naredne dve godine
Globalna ekonomija će beležiti skroman rast tokom naredne dve godine usled hlađenja aktivnosti u SAD, stabilizacije u Evropi i jače potrošnje i izvoza u... MMF predviđa skroman rast globalne ekonomije u naredne dve godine

Globalna ekonomija će beležiti skroman rast tokom naredne dve godine usled hlađenja aktivnosti u SAD, stabilizacije u Evropi i jače potrošnje i izvoza u Kini, ali rizici na tom putu su brojni, saopštio je Međunarodni monetarni fond (MMF) u utorak.

MMF je upozorio u svom ažuriranju Svetskog ekonomskog pregleda (WEO) da se zamah u borbi protiv inflacije usporava, što bi moglo dodatno odložiti ublažavanje kamatnih stopa i povećati pritisak jakog dolara na ekonomije u razvoju, prenosi Reuters.

MMF je zadržao svoju prognozu globalnog rasta realnog bruto domaćeg proizvoda za 2024. nepromenjenom u odnosu na april na 3,2 odsto i povećao prognozu za 2025. za 0,1 procenat na 3,3 odsto. Prognoze ne pokazuju pomak sa slabih nivoa rasta koje je direktorka MMF-a Kristalina Georgieva opisala kao „mlaka dvadeseta“.

Revidirana prognoza odražava određene promene među velikim ekonomijama, pri čemu je prognoza rasta za SAD za 2024. smanjena za 0,1 procenat na 2,6 odsto, što odražava sporiju potrošnju u prvom kvartalu nego što se očekivalo. Prognoza rasta u SAD za 2025. ostala je nepromenjena na 1,9 odsto, što je usporavanje izazvano hlađenjem tržišta rada i umerenijom potrošnjom kao odgovorom na restriktivnu monetarnu politiku.

MMF je značajno povećao svoju prognozu rasta Kine za 2024. na pet odsto, što odgovara cilju kineske vlade za ovu godinu, sa 4,6 odsto u aprilu, zahvaljujući oporavku privatne potrošnje i snažnom izvozu u prvom kvartalu. MMF je takođe povećao svoju prognozu rasta Kine za 2025. na 4,5 sa 4,1 odsto u aprilu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.