na udaru banke i privreda

MMF: Rastuće geopolitičke tenzije intenziviraju ekonomsku fragmentaciju

BankeSvet

6.4.2023 10:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

MMF: Rastuće geopolitičke tenzije intenziviraju ekonomsku fragmentaciju MMF: Rastuće geopolitičke tenzije intenziviraju ekonomsku fragmentaciju
Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorio je da rastuće geopolitičke tenzije pojačavaju ekonomsku fragmentaciju širom sveta. „Zabrinutost oko globalne ekonomske i finansijske fragmentacije se pojačala... MMF: Rastuće geopolitičke tenzije intenziviraju ekonomsku fragmentaciju

Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorio je da rastuće geopolitičke tenzije pojačavaju ekonomsku fragmentaciju širom sveta.

„Zabrinutost oko globalne ekonomske i finansijske fragmentacije se pojačala poslednjih godina usred rastućih geopolitičkih tenzija, zategnutih veza između Sjedinjenih Američkih Država i Kine i ruske invazije na Ukrajinu“, navodi se u saopštenju, prenosi Anadolu Agency.

„Finansijska fragmentacija ima važne implikacije na globalnu finansijsku stabilnost jer utiče na prekogranične investicije, međunarodne platne sisteme i cene imovine. Ovo zauzvrat podstiče nestabilnost povećanjem troškova finansiranja banaka, smanjenjem njihove profitabilnosti i smanjenjem njihovog kreditiranja privatnom sektoru, “ dodaje se.

MMF je saopštio da su investicioni fondovi posebno osetljivi na geopolitičke tenzije i imaju tendenciju da smanje prekogranična izdvajanja za zemlje sa različitim spoljnopolitičkim izgledima.

Naglašeno je da se tenzije prenose na banke kroz privredu, jer bi efekat poremećaja lanaca snabdevanja i tržišta roba na domaći rast i inflaciju mogao da pogorša kreditne gubitke za banke i dodatno smanji profitabilnost.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...