NAFTA NAJTRAŽENIJA U AZIJI Ponovno zatvaranje zbog korone oborilo cene na petomesečni minimum

SvetVesti

30.10.2020 11:39 Autor: Vladimir Jokanović 0

NAFTA NAJTRAŽENIJA U AZIJI Ponovno zatvaranje zbog korone oborilo cene na petomesečni minimum NAFTA NAJTRAŽENIJA U AZIJI Ponovno zatvaranje zbog korone oborilo cene na petomesečni minimum
Cene nafte dodatno su snižene u četvrtak usled pada potražnje izazvanog novim zatvaranjima evropskih zemalja i ponovnim prekidom privrednih aktivnosti i putovanja. Cene su... NAFTA NAJTRAŽENIJA U AZIJI Ponovno zatvaranje zbog korone oborilo cene na petomesečni minimum

Cene nafte dodatno su snižene u četvrtak usled pada potražnje izazvanog novim zatvaranjima evropskih zemalja i ponovnim prekidom privrednih aktivnosti i putovanja. Cene su dostigle najniži nivo od početka juna, a reč je o decembarskim ugovorima.

Američkom sirovom naftom WTI (West Texas Intermediate) u petak ujutro (CET) trgovalo se po ceni 36,12 dolara za barel. Reč je o ugovorima za decembar. Cena severnomorske nafte Brent opala je na 37,55 dolara za barel, prema podacima specijalizovanog portala za monitoring energetskog tržišta „OilPrice“.

Prema procenama Međunarodne energetske agencije (EIA) smanjenje potrošnje nafte i gasa u ovoj godini je oko 35 procenata. Potražnja za naftom poboljšana je u Aziji, dok je u ostalim delovima sveta slaba, zbog usporenog oporavka od posledica pandemije.

EIA navodi da će se uticaj pandemije na investicije u naftnoj industriji osećati i tokom narednih godina. Ulaganje naftnih kompanija u proizvodnju nafte iz škriljaca opalo je tokom godine za 45 odsto, dok su troškovi finansiranja njene proizvodnje porasli za 50 odsto.

Porasle su i američke zalihe nafte i benzina. Prema podacima Američkog naftnog instituta (API) prošlonedeljne zalihe benzina u SAD povećane su za 2,25 miliona barela, a zalihe sirove nafte za oko 1,5 miliona barela.

Tagovi
CENE NAFTA

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...