NAGLI RAZVOJ IT BIZNISA Aplikacija za video pozive vrednija od aviokompanija

Hi-techIzdvajamoLifestyleSvet

31.3.2020 13:46 Autor: Julijana Vincan 0

NAGLI RAZVOJ IT BIZNISA Aplikacija za video pozive vrednija od aviokompanija NAGLI RAZVOJ IT BIZNISA Aplikacija za video pozive vrednija od aviokompanija
Usled pandemije korona virusa mnoge kompanije su primorane da se snađu i nastave onlajn poslovanje iz domova zaposlenih, pa su IT proizvodi vredniji nego... NAGLI RAZVOJ IT BIZNISA Aplikacija za video pozive vrednija od aviokompanija

Usled pandemije korona virusa mnoge kompanije su primorane da se snađu i nastave onlajn poslovanje iz domova zaposlenih, pa su IT proizvodi vredniji nego ikada . Nastava je takođe onlajn, što povećava profite IT industrije, a posebno se istakla kompanija koja je stvorila „Zoom“, softver za video-konferencije.

Iako je postao sredstvo za olakšavanje poslovne komunikacije, „Zoom“ je takođe omogućio prijateljima da lakše organizuju svoja virtuelna druženja, a porodicama da ostanu u kontaktu dok nas trenutna situacija uslovljava da budemo razdvojeni. Nju koriste čak i crkve kako bi održavale virtuelna bogosluženja, kao i ljudi koji pokušavaju da upoznaju srodnu dušu. Aplikacija omogućava održavanje video poziva sa čak 99 osoba, a odjednom je ima svuda.

U 2019. godini tržišna vrednost ove aplikacije iznosila je 16 milijardi dolara i nije bila tako široko poznata kao danas. U međuvremenu svet je zadesila pandemija korona virusa, zbog koje mnogi rade od kuće.

Kompanija nije objavila tačan broj preuzimanja aplikacije, ali su predstavnici izjavili da je u proteklih nekoliko nedelja zabeležen eksplozivan rast broja besplatnih korisnika, ukupnog trajanja poziva i registracije novih korisnika. Iz finansijskih podataka vidi se da je „Zoom“ po tržišnoj vrednosti nadmašio sve avio kompanije.

Jasan dokaz porasta upotrebe „Zoom-a“ jeste činjenica da je prvi na listi najčešće preuzetih aplikacija i za „iPhone“ i za „Android“ korisnike. Toliko je popularan da se nalazi na drugom mestu, odmah ispod „Tik Tok-a“, kao najviše preuzimana aplikacija na svetu tokom poslednje nedelje. U tom periodu, „Zoom“ je dobio blizu 20 miliona novih mobilnih korisnika, prema podacima koje pruža firma za analizu mobilnih podataka „Sensor Tower“ i mnoga od tih preuzimanja bili su korisnici koji je preuzimaju prvi put. Ova mobilna aplikacija instalirana je oko 3,7 puta više od Skype-a kompanije „Microsoft“, otkriva portal BizLife.

Zoom“ sada koristi veliki broj kompanija. One tu uslugu plaćaju nešto manje od 18 evra na mesečnom nivou. Za fizička lica aplikacija je besplatna, ali je trajanje poziva ograničeno na 40 minuta. Iz tog razloga je koristi veliki broj prosvetnih radnika.

Njenu naglu popularnost primetili su i investitori. Zato je vrednost kompanije koja stoji iza „Zoom-a“ munjevito porasla. Cena akcije je sa 70 dolara u januaru skočila na 150 dolara krajem marta. To znači da vrednost kompanije sada iznosi neverovatnih 42 milijarde dolara.

Zanimljivo je da su neki investitori u brzini i haosu usled velikih lomova na tržištu, investirali u pogrešan „Zoom“. Tako je poraslo interesovanje i za akcije „Zoom Technologies“, i to za čak 1.500 odsto. Ova kineska kompanija je takođe, ni kriva ni dužna, profitirala na pandemiji.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...