NAJGORI TRGOVINSKI DAN OD IZLASKA NA BERZU Akcije kompanije Tesla izgubile 21 odsto vrednosti

BerzaHi-techLifestyleNovacSvetVesti

9.9.2020 15:28 Autor: Vladimir Jokanović 1

NAJGORI TRGOVINSKI DAN OD IZLASKA NA BERZU Akcije kompanije Tesla izgubile 21 odsto vrednosti NAJGORI TRGOVINSKI DAN OD IZLASKA NA BERZU Akcije kompanije Tesla izgubile 21 odsto vrednosti
Kompanija Tesla, koja je ove godine zabeležila ogroman rast vrednosti akcija iznenada se suočila sa najgorim trgovinskim danom od kada je izašla na berzu... NAJGORI TRGOVINSKI DAN OD IZLASKA NA BERZU Akcije kompanije Tesla izgubile 21 odsto vrednosti

Kompanija Tesla, koja je ove godine zabeležila ogroman rast vrednosti akcija iznenada se suočila sa najgorim trgovinskim danom od kada je izašla na berzu pre 10 godina. Akcije Tesle izgubile su u utorak 21 odsto vrednosti nakon što je Standard & Poor’s odbio da ih uvrsti u svoj indeks 500 glavnih američkih akcija.

Porast akcija Tesle poslednjih meseci delimično je bio podstaknut očekivanjem da će kompanija biti izlistana u S&P 500. Kada je u petak objavljeno da su u S&P indeks uvrštene kompanije Etsy, Teradyne i Catalent, ali ne i Tesla, među investitorima je zavladalo razočaranje i tako je započela rasprodaja Teslinih akcija, prenosi CNN.

Izlistavanje u berzanskom indeksu od kompanija zahteva da imaju određenu tržišnu vrednost i istoriju profitabilnosti. Tesla ima nespornu tržišnu vrednost, kao najvredniji proizvođač automobila u svetu, ali je profitabilnost kompanije relativno nova, jer je njen prvi godišnji operativni profit objavljen 2019. godine.

Pad akcija za 21 odsto u utorak veći je od do tada rekordnog pada od 19 odsto iz 2012. godine, a ove godine akcije Tesle gubile su 17 odsto vrednosti u februaru i nešto manje od 19 odsto u martu, ali su se brzo oporavljale. Nakon pada od 21 odsto u utorak, akcije Tesle su ukupno ojačale ove godine za čak 295 procenata. Od 31. avgusta kada su dostigle maksimalnu vrednost, akcije su pale ua 34 odsto.

Vrednost akcija tehnoloških kompanija u padu su od početka septembra, o čemu svedoči indeks Nasdaq koji je izgubio 10 odsto vrednosti od 2. septembra. Šest najvećih tehnoloških kompanija (Apple, Google, Alphabet, Microsoft, Amazon i Tesla) zabeležilo je ukupni pad vrednosti akcija u iznosu oko 1.000 milijardi dolara. Kompanija Tesla prodala je prošle nedelje akcije u vrednosti pet milijardi dolara, neposredno pre pada njihove vrednosti u utorak.

  • JANA

    3.4.2022 #1 Author

    Kompanija Tesla je jako dobro razvila svoje automobile na elktricni pogon ,ali njihove akcije na berzi su dozivele krah ,mislim da ce se vrlo brzo vratiti na stare staze slave

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...