usporavanje rasta prihoda i inflacija i dalje brinu

Najniži nivo raspoloženja američkih potrošača u poslednjih pet meseci

SvetU fokusu

25.5.2024 13:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Najniži nivo raspoloženja američkih potrošača u poslednjih pet meseci Najniži nivo raspoloženja američkih potrošača u poslednjih pet meseci
Raspoloženje potrošača u SAD revidirano u maju i dalje je na najnižem nivou u poslednjih pet meseci, pokazali su konačni rezultati istraživanja potrošača Univerziteta... Najniži nivo raspoloženja američkih potrošača u poslednjih pet meseci

Raspoloženje potrošača u SAD revidirano u maju i dalje je na najnižem nivou u poslednjih pet meseci, pokazali su konačni rezultati istraživanja potrošača Univerziteta u Mičigenu objavljeni u petak.

Indeks potrošačkog raspoloženja pao je za 8,1 poen na 69,1 u maju, sa 77,2 u aprilu. Početna procena za indeks bila je 67,4, prenosi Anadolu Agency.

„Ovo smanjenje indeksa od 8,1 poen je statistički značajno i dovodi do najslabijeg rezultata u poslednjih pet meseci“, rekla je direktorka istraživanja potrošača Džoan Hsu (Joanne Hsu), i dodala  su stavovi kod potrošača bili malo drugačiji.

„Potrošači su izrazili posebnu zabrinutost zbog tržišta rada, odnosno očekivanja rasta stope nezaposlenosti i usporavanja rasta prihoda. Izgledi za nastavak visokih kamatnih stopa takođe su uticali na pad raspoloženja u kupovini“, objasnila je Hsu.  

Očekivanja inflacije na godišnjem nivou porasla su ovog meseca sa 3,2 na 3,3 odsto, te dalje ostaju iznad tri odsto, navodi se u izveštaju. Najniža vrednost bila je u januaru 2,9 odsto, još od decembra 2020.

  • SUNCE

    25.5.2024 #1 Author

    Shvataju ljudi da su u ratu i nije im do kupovine.

    Odgovori

  • AJA

    25.5.2024 #2 Author

    Sami su doveli sebe u to stsnje.

    Odgovori

  • BLIZANAC

    26.5.2024 #3 Author

    Inflacija je u dalje veliki problem za sve

    Odgovori

  • ŽIZI

    26.5.2024 #4 Author

    Velika je stopa nezaposlenosti

    Odgovori

  • HANA

    26.5.2024 #6 Author

    Brinimo se za naš nivo…očaj.

    Odgovori

  • SHALIMAR

    26.5.2024 #7 Author

    Da mi gledamo nas,daleko su oni od bilo kakvog osecaja inflacije i teskog zivota…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.