jpmorgan chase sa najštetnijim uticajem, a pohvaljen britanski HSBC

Najveće svetske banke „peru“ svoju ulogu u uništavanju Amazonije

EkologijaSvet

11.6.2024 11:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Najveće svetske banke „peru“ svoju ulogu u uništavanju Amazonije Najveće svetske banke „peru“ svoju ulogu u uništavanju Amazonije
Pet velikih svetskih banaka „pere“ svoju ulogu u uništavanju šuma u slivu Amazona, i kroz kreiranje raznih ekoloških projekata prikrivaju štetu koju su nanele,... Najveće svetske banke „peru“ svoju ulogu u uništavanju Amazonije

Pet velikih svetskih banaka „pere“ svoju ulogu u uništavanju šuma u slivu Amazona, i kroz kreiranje raznih ekoloških projekata prikrivaju štetu koju su nanele, pokazuje najnovije istraživanje.

Te institucije su navodno finansirale milijarde dolara naftnim i gasnim kompanijama uključenim u projekte koji dugoročno negativno utiču na Amazon, destabilizuju klimu ili uništavaju zemlju i sredstva za život domorodačkih naroda, piše The Guardian.

Banke tvrde da prate etičke politike koje pomažu u zaštiti netaknutih šuma, žarišta biodiverziteta, autohtonih teritorija i rezervata prirode. Međutim, istraga nezavisnih organizacija pronašla je „geografska i tehnička ograničenja u njihovoj sposobnosti da prate i ostvare ove navedene ciljeve.“

Izveštaj su pripremili nadzorna organizacija Stand.earth i Koordinaciono telo domorodačkih organizacija Amazonskog basena (COICA). Organizacije su mapirale obim obaveza pet vodećih finansijera operatera fosilnih goriva u južnoameričkom biomu u oblasti ekološkog i društvenog upravljanja (ESG). Te banke – Citibank, JPMorgan Chase, Itau Unibanco, Santander i Bank of America – zajedno čine više od polovine kredita kompanijama u ovom sektoru.

Analiza je otkrila da u proseku 71 odsto Amazonije nije efikasno zaštićeno politikama upravljanja rizikom u pomenutih pet banaka – za klimatske promene, biodiverzitet, pokrivenost šumama i prava domorodačkih naroda i lokalnih zajednica.

Nedostaci su se značajno razlikovali od banke do banke. Na jednom kraju spektra je JPMorgan Chase, čija se zaštita biodiverziteta, kažu autori izveštaja, odnosi samo na lokalitete svetske baštine Unescoa, koji pokrivaju samo dva odsto površine Amazonije i, u svakom slučaju.

Sa pozitivne strane, studija je pohvalila britansku banku HSBC, koja je nekada bila veliki finansijer destruktivnih projekata u regionu, ali nije obezbedila nijedno finansiranje otkako je usvojila stoprocentnu politiku isključivanja Amazona iz svojih programa u decembru 2022.

 • SABRINA

  11.6.2024 #1 Author

  Verujem da je sve ovako kako piše…na žalost

  Odgovori

 • MARA

  11.6.2024 #2 Author

  Prikrivaju odgovornost

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *