NASTAVAK PADA CENA NAFTE Nova nesigurnost uznemirila tržište

SvetVesti

25.6.2020 15:40 Autor: Vladimir Jokanović 0

NASTAVAK PADA CENA NAFTE  Nova nesigurnost uznemirila tržište NASTAVAK PADA CENA NAFTE  Nova nesigurnost uznemirila tržište
Cene nafte nastavile su pad u četvrtak 25. juna nakon rasta zaliha u SAD i sve više registrovanih slučajeva zaraze Covid-19, što je izazvalo... NASTAVAK PADA CENA NAFTE  Nova nesigurnost uznemirila tržište

Cene nafte nastavile su pad u četvrtak 25. juna nakon rasta zaliha u SAD i sve više registrovanih slučajeva zaraze Covid-19, što je izazvalo zabrinutost na tržištu, jer je očekivani skok potražnje najveće svetske ekonomije sada pod velikim znakom pitanja. Dodatni pesimizam uselio se na naftno tržište nakon što je MMF prognozirao ovogodišnju još dublju recesiju.

Cena julskih ugovora američke sirove nafte WTI (West Texas Intermediate) u toku poslepodneva (CET) pala je na 37,14 dolara za barel, što je njena najniža vrednost od 15. juna. Severnomorska nafta Brent (avgustovski ugovori) koštala je u isto vreme 39,63 dolara za barel, nakon devet dana kada je vredela više od 40 dolara, prema podacima specijalizovanog portala za monitoring energetskog tržišta „OilPrice“.

Prema podacima američke Agencije za energetske informacije (EIA) od srede, tamošnje zalihe sirove nafte porasle su na rekordnih 1,4 miliona barela, pod uticajem nedostatka potražnje i stalnih ograničenja za industriju putovanja. Prema oceni Američkog instituta za naftu, najnoviji pritisak na cene sirove nafte došao je usled rasta američkih zaliha. Cene nafte oporavile su se od aprilskog šoka u trećoj nedelji juna, ali nesigurnost se ponovo uvlači na naftno tržište.

Analitičari ocenjuju da je naročito zabrinjavajući za tržište porast proizvodnje američke sirove nafte, kao i da je letnja sezona u kojoj je potražnja za naftom najveća, verovatno već izgubljena. „Imamo još samo osam ili devet nedelja visoke potražnje, a ona opada u septembru i oktobru. Ovo leto je gotovo što se tiče potražnje. Nikada nije ni počelo“, navodi Yahoo Finance citirajući Stivena Šroka (Stephen Schrok), osnivača specijalizovane platforme za praćenje energetskog tržišta „Schork Report“.  

Cene su počele da padaju početkom ove nedelje, baš kada je najpoznatiji američki epidemiološki stručnjak Entoni Fauči (Anthony Fauci) rekao da postoji „uznemirujući nalet infekcije“. Prognoza MMF od četvrtka, o padu globalne ekonomije za 4,9 odsto, umesto ranije prognoziranih 3,0 odsto u tekućoj godini pogoršava izglede da će se naftno tržište stabilizovati do jeseni.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...