Ne žele proizvode koji ne zadovoljavaju evropski standard

Nemačka i Austrija za veću kontrolu nad online trgovcima Temu i Shein

EUSvetU fokusu

27.9.2024 10:05 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Nemačka i Austrija za veću kontrolu nad online trgovcima Temu i Shein Nemačka i Austrija za veću kontrolu nad online trgovcima Temu i Shein
Nemačka, zajedno sa drugim zemljama EU, uključujući Austriju, zalaže se za veću kontrolu nad kineskim online trgovcima kao što su Temu i Shein. „Ne... Nemačka i Austrija za veću kontrolu nad online trgovcima Temu i Shein

Nemačka, zajedno sa drugim zemljama EU, uključujući Austriju, zalaže se za veću kontrolu nad kineskim online trgovcima kao što su Temu i Shein.

„Ne možemo više prihvatiti da svaki dan stižu stotine hiljada paketa sa proizvodima koji ne zadovoljavaju evropski standard“, rekao je u Briselu Sven Gigold (Sven Giegold), državni sekretar u nemačkom Ministarstvu privrede, piše Seebiz.

Kako prenosi austrijska novinska agencija APA, nemačka vlada, zajedno sa Austrijom, Poljskom, Danskom, Holandijom i Francuskom, poziva Evropsku komisiju da bude dosledna u izricanju kazni kineskim internet trgovcima, ako se ne pridržavaju važećih evropskih propisa.

Privredna komora i Udruženje trgovaca Austrije, takođe, pozivaju na dodatne mere za uspostavljanje fer konkurencije između evropskih i kineskih online trgovaca i tržišta. Između ostalih, nemačke savezne države predlažu otkrivanje i kažnjavanje prekršaja kroz sveobuhvatno prikupljanje podataka i bližu saradnju nadležnih organa.

Kako prenosi APA, kineska online tržišta Shein i Temu su veoma popularna u Nemačkoj i Austriji, što je uglavnom posledica niske cene proizvoda. Prema podacima istraživačkog instituta IFH iz Kelna, 43 odsto potrošača u Nemačkoj kupuje na ovim sajtovima.

Predstavnici udruženja potrošača i vladajući političari, s druge strane, kritikuju kvalitet proizvoda na online tržištima, nedostatak kontrole i nelojalnu konkurenciju.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.