NEMAČKA I KINA JAČAJU SARADNJU Čelnici država odložili samit EU-Kina, zajedno u oporavku svetske ekonomije

SvetVesti

4.6.2020 12:13 Autor: Vladimir Jokanović 0

NEMAČKA I KINA JAČAJU SARADNJU Čelnici država odložili samit EU-Kina, zajedno u oporavku svetske ekonomije NEMAČKA I KINA JAČAJU SARADNJU Čelnici država odložili samit EU-Kina, zajedno u oporavku svetske ekonomije
Predsednik Kine Si Đinping i nemačka kancelarka Angela Merkel izrazili su u sredu uveče (CET) u telefonskom razgovoru zajedničku podršku Svetskoj zdravstvenoj organizaciji i... NEMAČKA I KINA JAČAJU SARADNJU Čelnici država odložili samit EU-Kina, zajedno u oporavku svetske ekonomije

Predsednik Kine Si Đinping i nemačka kancelarka Angela Merkel izrazili su u sredu uveče (CET) u telefonskom razgovoru zajedničku podršku Svetskoj zdravstvenoj organizaciji i međusobnoj saradnji kako bi pomogli što brži izlazak svetske ekonomije iz recesije.  

Berlin je potvrdio da su se dvoje lidera složili da zbog situacije u vezi sa pandemijom korona virusa odlože samit Evropske unije i Kine, koji je trebalo da bude održan u septembru za vreme nemačkog predsedavanja EU, prenosi turska Anadolija.

„Ovo je naš treći telefonski razgovor od izbijanja epidemije koronavirusa, što pokazuje visok stepen međusobnog političkog poverenja i bliske strateške kontakte“, rekao je Si, prenosi Kineski međunarodni radio. On je dodao da Kina visoko ocenjuje objektivan i razuman stav nemačke vlade i njen naučni pristup epidemiji.

Nemačka želi sa Kinom da održava bliske kontakte, da unapređuje važne planove između dve zemlje i između Evrope i Kine, kako bi nemačko-kineski odnosi i evropsko-kineski odnosi bili podignuti na viši nivo, naglasila je nemačka kancelarka.

„Verujem da će kinesko-nemačka saradnja igrati zaslužnu ulogu u pomoći svetskoj ekonomiji u što ranijem izlasku iz recesije“, rekao je Si. Kina želi da nastavi da stvara povoljno okruženje za investicije nemačkih kompanija u Kini. Nedavno je zvanično pokrenut „brzi koridor“ između Kine i Nemačke, što koristi ubrzavanju obnove rada kompanija dve zemlje i garantovanju stabilnosti rada međunarodnog industrijskog lanca i lanca snabdevanja.

„Kina želi zajedno sa Nemačkom da podržava rad Svetske zdravstvene organizacije i unapređuje saradnju u okvirima poput UN i G20, i da podržava borbu protiv kovida 19 u Africi, kako bi se dao doprinos globalnom javnom zdravstvu“, naveo je Si.

Angela Merkl rekla je da Nemačka pridaje veliki značaj razvojnom planu zacrtanom na nedavno završena dva zasedanja u Kini i da želi zajedno sa Kinom da vodi borbu protiv epidemije i unapređuje obnovu proizvodnje i rada. Nemačka visoko ocenjuje izjavu predsednika Sija da će vakcina koju će Kina proizvesti biti globalno javno dobro.

Si je ocenio da Kina i Nemačka imaju stabilne i dobre odnose saradnje. U drugoj polovini ove godine Nemačka će biti predsedavajuća EU. Kina ceni spremnost Nemačke za razvoj kinesko-evropskih odnosa, želi sa Nemačkom i EU da pojača stratešku saradnju, da insistira na multilateralizmu i reaguje na globalne izazove, izjavio je predsednik Kine.

U sredu javnost je obaveštena da Evropska komisija priprema takozvanu Belu knjigu koju bi trebalo da objavi do kraja meseca, kao novi mehanizam zaštite od nelojalne konkurencije iz trećih zemalja, pre svega iz Kine. koja bi eventualno pokušala da preuzmu evropske kompanije. Reč je o rivalskim kompanijama koje uživaju državnu pomoć, zbog čega predstavljaju nelojalnu konkrenciju, preneo je Irish Times, pozivajući se na FT.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...