fundamentalni pronalasci oblikovaće ceo svet

Nobelove nagrade za razvoj mašinskog učenja i otkriće mikroRNK

LifestyleSvet

8.10.2024 12:39 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nobelove nagrade za razvoj mašinskog učenja i otkriće mikroRNK Nobelove nagrade za razvoj mašinskog učenja i otkriće mikroRNK
Džon Hopfild (John Hopfield) i Džefri Hinton (Geoffrey Hinton) dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za fiziku, za pronalazak “gradivnih blokova za mašinsko učenje”. „Ovogodišnja... Nobelove nagrade za razvoj mašinskog učenja i otkriće mikroRNK

Džon Hopfild (John Hopfield) i Džefri Hinton (Geoffrey Hinton) dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za fiziku, za pronalazak “gradivnih blokova za mašinsko učenje”.

„Ovogodišnja dva dobitnika Nobelove nagrade za fiziku koristila su alate iz fizike da razviju metode koje su temelj današnjeg moćnog mašinskog učenja“, navodi se u saopštenju Nobelovog komiteta.

Hopfildovo istraživanje se sprovodi na Univerzitetu Prinston, a Hinton radi na Univerzitetu u Torontu.

Elen Muns (Ellen Moons), članica Nobelovog komiteta pri Kraljevskoj švedskoj akademiji nauka, rekla je da su dvojica laureata „koristila fundamentalne koncepte iz statističke fizike da dizajniraju veštačke neuronske mreže koje funkcionišu kao asocijativna sećanja i pronalaze obrasce u velikim skupovima podataka.”

Ona je rekla da su takve mreže korišćene za unapređenje istraživanja u fizici i da su „takođe postala deo našeg svakodnevnog života, na primer u prepoznavanju lica i prevođenju jezika“.

Nobelova nagrada za fiziku dodeljena je u utorak, dan nakon što su dva američka naučnika osvojila medicinsku nagradu za otkriće mikroRNK.

Naime, Nobelova nagrada za medicinu dodeljena je Amerikancima Viktoru Ambrosu (Victor Ambros) i Geriju Ruvkunu (Gary Ruvkun) za njihovo revolucionarno otkriće mikroRNK, koja igra ključnu ulogu u regulisanju aktivnosti gena.

Njihovo istraživanje, sprovedeno na prestižnim institucijama, kao što su Univerzitet Harvard i Opšta bolnica u Masačusetsu, pružilo je fundamentalni uvid u to kako se živi organizmi razvijaju i funkcionišu, navedeno je u obrazlođenju Nobelovog komiteta.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.