NOVE REKORDNE CENE NAFTE Uragan „Laura“ smanjio proizvodnju i uznemirio tržiše

IzdvajamoSvetVesti

31.8.2020 14:08 Autor: Vladimir Jokanović 0

NOVE REKORDNE CENE NAFTE Uragan „Laura“ smanjio proizvodnju i uznemirio tržiše NOVE REKORDNE CENE NAFTE Uragan „Laura“ smanjio proizvodnju i uznemirio tržiše
Cene nafte dostigle su poslednjeg dana avgusta novi maksimum, odnosno najviši nivo od marta. Američkom sirovom naftom WTI (West Texas Intermediate) trgovalo se u... NOVE REKORDNE CENE NAFTE Uragan „Laura“ smanjio proizvodnju i uznemirio tržiše

Cene nafte dostigle su poslednjeg dana avgusta novi maksimum, odnosno najviši nivo od marta. Američkom sirovom naftom WTI (West Texas Intermediate) trgovalo se u ponedeljak oko podneva (CET) po ceni 43,53 dolara za barel, a severnomorskom naftom Brent po ceni 46,67 dolara za barel, prema podacima specijalizovanog portala za monitoring energetskog tržišta OilPrice.

Reč je o cenama novembarskih ugovora, a cene su na sličnim i približnim vrednostima prilično stabilne od prve nedelje avgusta kada je novi sporazum OPEC+ o ograničenju proizvodnje nafte u svetu stupio na snagu. Poslednji skok cena nafte objašnjava se neplaniranim smanjenjem dnevne proizvodnje, nakon što su prošle nedelje zbog najave opasnosti od uragana „Laura“ zatvorene mnoge platforme i bušotine u Meksičkom zalivu, pa je globalna dnevna produkcija nafte privremeno smanjena za više od milion barela.  

Dodatni podsticaj rastu cena nafte je slabljenje vrednosti američkog dolara, prenosi CNBC pozivajući se na ocene stručnjaka, koji dodaju da će ipak ključni uticaj na cene nafte ostati odnos ponude i potražnje, a da vrednost dolara neće igrati veliku ulogu. Kina bi u septembru prvi put u poslednjih pet meseci trebalo da smanji uvoz nafte, što bi se moglo odraziti na smanjenje potražnje.

Cene WTI nafte su u porastu četvrti mesec zaredom, a vrednost Brent nafte raste već peti mesec uzastopno. Prema najnovijoj prognozi investicione banke Goldman Sachs Group Inc. cena WTI nafta bi do kraja tekuće godine mogla da dostigne 45,50 dolara za barel, a cena Brent nafte 48 dolara za barel, prenosi Yahoo Finance.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...