Tokom godine 83 kompanije procenjene na više od milijardu dolara

Novi AI jednorog Safe Superintelligence prikupio milijardu dolara za razvoj „bezbedne“ AI

Hi-techSvetU fokusu

5.9.2024 13:48 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Novi AI jednorog Safe Superintelligence prikupio milijardu dolara za razvoj „bezbedne“ AI Novi AI jednorog Safe Superintelligence prikupio milijardu dolara za razvoj „bezbedne“ AI
Safe Superintelligence (SSI), startap koji se bavi razvojem „bezbedne“ veštačke inteligencije prikupio je milijardu dolara od investitora, i tako se upisala u već podužu... Novi AI jednorog Safe Superintelligence prikupio milijardu dolara za razvoj „bezbedne“ AI

Safe Superintelligence (SSI), startap koji se bavi razvojem „bezbedne“ veštačke inteligencije prikupio je milijardu dolara od investitora, i tako se upisala u već podužu listu AI startapa koji su tokom ove godine došli do statusa „jednoroga“, objavio je specijalizovani portal PitchBook.

SSI su osnovali bivši istraživači u OpenAI Ilja Sutskever i Danijel Levi (Ilya Sutskever, Daniel Levy) zajedno sa istaknutim investitorom anđelom Danijelom Grosom (Danielom Grossom), a njegova vrednost procenjena je na pet milijardi dolara.

U transakciju oko SSI, prema saopštenju te kompanije, bili su uključeni investitori i venture capital (VC) fondovi Andreessen Horovitz, Sequoia, DST Global, SV Angel i NFDG. Na čelu NFDG investicione grupe su bivši izvršni direktor GitHub-a Nat Friedman i Gross.

Brzi uspon SSI do statusa jednoroga, kako ocenjuje PitchBook, govori o sposobnosti istaknutih istraživača da privuku ogromne količine kapitala od VC fondova.

Suosnivači SSI istakli su u saopštenju da je misija te kompanije da razvije „bezbednu superinteligenciju“, što smatraju najvažnijim tehnički izazovom našeg doba.

Sutskever pripada grupi istaknutih istraživača koji su poslednjih meseci napustili OpenAI. U maju je, kako podseća PitchBook, OpenAI raspustio svoj tim posvećen istraživanju dugoročnih rizika povezanih sa AI.

Ovaj specijalizovani portal ističe i da se beleži rast ulaganja u bezbednost modela veštačke inteligencije kao i da se sve više kompanija bavi rizicima kao što su deepfake (snimci koji deluju uverljivo ali im je sadržaj lažan) i „halucinacije“ odnosno netačni odgovori koje na upite daju AI modeli.

Prema podacima PitchBook-a, tokom ove godine stvorena su 83 „jednoroga“, startap kompanije vredne najmanje milijardu dolara.

Od 2016. godine, kada je u širu upotrebu ušao ovaj termin, nastalo je ukupno 1.409 „jednoroga“, čija se vrednost danas procenjuje na 4.300 milijardi dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.