NOVI OPTIMIZAM NA TRŽIŠTU NAFTE Rast cena pokrenut sentimentima

SvetVesti

26.6.2020 14:10 Autor: Vladimir Jokanović 0

NOVI OPTIMIZAM NA TRŽIŠTU NAFTE Rast cena pokrenut sentimentima NOVI OPTIMIZAM NA TRŽIŠTU NAFTE Rast cena pokrenut sentimentima
Cene nafte ponovo su rasle na talasu novog optimizma zbog povećanja potrošnje goriva u ključnim delovima sveta. Američka sirova nafta WTI (West Texas Intermediate)... NOVI OPTIMIZAM NA TRŽIŠTU NAFTE Rast cena pokrenut sentimentima

Cene nafte ponovo su rasle na talasu novog optimizma zbog povećanja potrošnje goriva u ključnim delovima sveta. Američka sirova nafta WTI (West Texas Intermediate) koštala je 39,04 dolara za barel u petak oko podneva (CET) što je za 0,7 odsto više u odnosu na cenu sa kojom je završeno trgovanje prethodnog dana.

Severnomorska nafta Brent poskupela je za 1,0 odsto na 41,45 dolara za barel, prema podacima specijalizovanog portala za monitoring energetskog tržišta „OilPrice“. Cena Brenta naglo je pala u sredu 24. juna, kao i cena WTI nafte koja je nastavila pad i u četvrtak. Neposredni uzroci pada cena posle dvonedeljnog rasta bile su loše vesti o novom talasu širenja zaraze Covid-19, rast zaliha nafte u SAD, kao i prognoza MMF o dubljoj globalnoj recesiji od očekivane.   

Novi optimizam pokrenuo je ponovo cene naviše nakon što je Banka Amerike podigla prognozu cena za ovu i narednu godinu, a satelitskim snimcima registrovan pojačan saobraćaj u Kini, Evropi i Americi, prenosi Economis Times, pozivajući se na Reuters. Gužva u Šangaju u poslednjim nedeljama bila je veća nego u istom periodu prošle godine, dok se saobraćaj u Moskvi vratio na prošlogodišnji nivo, prema podacima tehnološke kompanije za lociranje „Tom Tom“.

Ipak, ostaje bojazan da bi širenje zaraze u južnim američkim državama, Floridi i Teksasu, a reč je o velikim potrošačima, moglo da zaustavi oporavak potražnje u SAD. „Izgleda kao da tržište ignoriše osnove ponude i potražnje i rukovodi se sentimentima“, ocenio je Majkl Mekarti (Michael McCarthy) šef strategije u kompaniji „CMC Markets“.

Tagovi
CENE NAFTA

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...