kompanija profitirala zbog ogormne potražnje za veštačkom inteligencijom, pretekla Apple

Nvidia vredi više od tri biliona dolara

Svet

6.6.2024 09:10 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nvidia vredi više od tri biliona dolara Nvidia vredi više od tri biliona dolara
Nvidia je već bila najvrednija svetska kompanija za proizvodnju poluprovodnika, a sada je postala prva kompanija koja se bavi proizvodnjom kompjuterskih čipova koja je... Nvidia vredi više od tri biliona dolara

Nvidia je već bila najvrednija svetska kompanija za proizvodnju poluprovodnika, a sada je postala prva kompanija koja se bavi proizvodnjom kompjuterskih čipova koja je dostigla tržišnu kapitalizaciju od tri biliona dolara.

Akcije kompanije iz Santa Klare u Kaliforniji su ove godine porasle za otprilike 147 odsto, dodajući oko 1,8 biliona dolara na prethodnu vrednost jer nezasita potražnja za njenim čipovima koji se koriste za pokretanje sistema veštačke inteligencije vrtoglavo raste.

U sredu su akcije porasle za novih 5,2 odsto i zatvorile trgovanje na rekordnih 1.224,40 dolara po komadu, gurajući tržišnu vrednost na više od tri biliona dolara i u tom procesu pretekavši Apple.

Nvidia je poslednji put vredela više od Applea 2002. godine, pet godina pre nego što je prvi iPhone izašao. U to vreme, obe kompanije su vredele manje od 10 milijardi dolara svaka.

Izvršni direktor kompanije Jensen Huang rekao je da kompanija svake godine planira da nadogradi svoje takozvane AI akceleratore. Dobitak akcija u sredu povećao je njegovo lično bogatstvo za više od pet milijardi dolara na 107,4 milijarde dolara, prema Bloombergovom indeksu milijardera.

Uspon generativne veštačke inteligencije je nova industrijska revolucija i Nvidia očekuje da će igrati glavnu ulogu u prelasku te tehnologije na personalne računare, rekao je Huang prisutnima na glavnom obraćanju na Nacionalnom tajvanskom univerzitetu.

Kompanija je najviše profitirala od ogromne poplave potrošnje na veštačku inteligenciju. Proizvođač čipova i dalje zaostaje za Microsoftom po tržišnoj vrednosti, ali Wall Street očekuje da je samo pitanje vremena kada će ga Nvidia prestići.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.