Počinje sezona objava rezultata za Q2 tekuće godine

Očekuje se najveći rast profita američkih korporacija još od početka 2022. godine

BerzaSvet

12.7.2024 08:50 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Očekuje se najveći rast profita američkih korporacija još od početka 2022. godine Očekuje se najveći rast profita američkih korporacija još od početka 2022. godine
Objavama poslovnih rezultata najvećih američkih banaka danas nezvanično počinje sezona predstavljanja kvartalnih finansijskih izveštaja korporacija za drugo tromesečje. Očekuje se da su američke korporacije... Očekuje se najveći rast profita američkih korporacija još od početka 2022. godine

Objavama poslovnih rezultata najvećih američkih banaka danas nezvanično počinje sezona predstavljanja kvartalnih finansijskih izveštaja korporacija za drugo tromesečje.

Očekuje se da su američke korporacije u drugom kvartalu ostvarile rast profita od 8,6 odsto, što bi bila najviša stopa rasta još od prvog tromesečja 2022. godine. Istovremeno, očekuje se rast prihoda od 4,7 odsto, objavila je brokerska kuća Momentum.

Kao i u proteklom tromesečju, najveći doprinos rastu dale su najveće tehnološke kompanije, a projektovani rast profita sedam najvećih (M7) je 25,5 odsto, dok bi rast profita indeksne korpe mimo ovih članica iznosio pet procenata.

Drugo tromesečje će biti četvrti izveštajni period zaredom kako tehnološke kompanije beleže snažan rast profita, očekivanom stopom od 15,8 odsto u ovom periodu odnosno 17,4 odsto za čitavu 2024. godinu.

Nastavak rasta profitnih margina u ovom sektoru je značajan činilac rasta profitabilnosti. Očekuje se da bi profitne margine tehnološkog sektora ove godine mogle da dostignu 25,1 odsto u odnosu na prošlogodišnjih 23,7 odsto, a rast bi prema trenutnim projekcijama mogao da se nastavi i u narednoj godini, stoji u analizi Momentuma.

Kada je u pitanju trend projektovanih kvartalnih profita američkih korporacija, on je od kraja marta do kraja juna oslabio za svega za pola procenta.

Istorijski podaci sugerišu da se pad prognoziranih profita tokom tromesečja nalazio u rasponu 3-4 odsto. I dok su tokom kvartala neznatno smanjena očekivanja za drugo tromesečje, povećana su očekivanja u pogledu profita za kalendarsku 2025. godinu za 1,0 odsto.

Na nivou 2024. godine očekuje se rast profita korporacija od 9,1 odsto uz rast prihoda od svega 1,7 odsto. Slabija realizacija u velikoj meri je posledica očekivanih nižih prihoda finansijskog sektora, a bez njegovog učinka korpa bi nosila rast profita od 9,0 odsto uz 3,9 odsto veće prihode. Sagledavajući ovu krnju indeksnu korpu, dolazi se do zaključka da je više od polovine rasta profita došlo sa strane povećanih margina.

Nakon velikog rasta tržišta akcija od početka godine, vođenog mogućim smanjenjem kamata i nastavkom pomame za veštačkom inteligencijom, akcijama se trenutno trguje na očekivanom PE raciju od 22,7x, što je znatno iznad petogodišnjeg i desetogodišnjeg proseka tržišta.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.