Američka centralna banka nagovestila smanjenje kamatnih stopa

Odluka Feda u septembru mogla bi da utiče na izbore

AnalizaBankeBerzaIzdvajamoPoslovanjeSvet

1.8.2024 11:47 Autor: Vladimir Jokanović 5

Odluka Feda u septembru mogla bi da utiče na izbore Odluka Feda u septembru mogla bi da utiče na izbore
Odluka američkih Federalnih rezervi da zadrže kamatne stope nepromenjenim na nivou od 5,25 do 5,50 procenata odražava njihov oprezan pristup u borbi protiv inflacije,... Odluka Feda u septembru mogla bi da utiče na izbore

Odluka američkih Federalnih rezervi da zadrže kamatne stope nepromenjenim na nivou od 5,25 do 5,50 procenata odražava njihov oprezan pristup u borbi protiv inflacije, koja i dalje predstavlja razlog za zabrinutost uprkos znakovima smirivanja, naveo je dr Veljko M. Mijušković, docent Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

„Fed je nagovestio mogućnost snižavanja kamatnih stopa na narednom sastanku u septembru, ali analitičari i investitori uglavnom očekuju da će stope ostati nepromenjene. Istovremeno, raste očekivanje potencijalnog smanjenja kamatnih stopa do kraja tekuće godine ukoliko ekonomski uslovi, naročito podaci o inflaciji i zapošljavanju, to opravdaju“, ocenio je Mijušković u razgovoru za Biznis.rs.

Federalne rezerve odlučile su na sastanku u sredu da ne menjaju cene zaduživanja, pa su kamate ostale na najvišem nivou u poslednje 23 godine. Federalni komitet za otvoreno tržište (FOMC) glasao je da ciljana referentna kamatna stopa ostane nepromenjena. Kamate u SAD nalaze se na tom nivou od jula prošle godine. Svi članovi FOMC-a glasali su da kamatne stope ostanu na trenutnom nivou.

Fed nije doneo odluku o tome šta će raditi u septembru, mada jeste više uveren da se približava momenat za smanjenje kamata, rekao je predsednik Feda Džerom Pauel (Jerome Powell).

„Odluku ćemo doneti na osnovu podataka o inflaciji, kao i na osnovu podataka o tržištu rada, rizicima na oba polja i ravnoteži u kojoj se ti rizici budu nalazili“, rekao je Pauel na konferenciji za novinare.

Veljko Mijušković ocenjuje da bi za berzu potencijalno smanjenje kamatnih stopa moglo biti pozitivno, jer niže kamatne stope smanjuju troškove zaduživanja i mogu da podstaknu profite kompanija.

„Ovaj optimizam mogao bi dovesti do rasta cena akcija, jer investitori očekuju blažu monetarnu politiku. Međutim, ako Fed zadrži stope na istom nivou ili signalizira veći oprez, to bi moglo izazvati volatilnost na tržištu dok investitori prilagođavaju svoja očekivanja“, objašnjava naš sagovornik.

Foto: Beta-AP

Prema Pauelovim rečima, odluka o kamatnim stopama mogla bi da bude „na stolu“ na sastanku u septembru – 17. i 18. septembra. On je takođe istakao da je na proteklom zasedanju FOMC-a bilo „stvarnih rasprava“ o smanjenju stopa.

FOMC je ukazao na „dalji napredak“ ka smanjenju inflacije na cilj od dva odsto. Međutim, naglašeno je da će zvaničnici morati da imaju još „veće poverenje“ pre nego što budu spremni da smanje stope.

„Očitavanja inflacije za drugo tromesečje povećala su naše poverenje, a dodatni dobri podaci bi dodatno ojačali to poverenje“, rekao je Pauel.

Ovi komentari predstavljaju najjasniji znak do sada da se centralna banka priprema za promenu politike više od dve godine nakon što je ozbiljno započela borbu protiv inflacije, prenosi Financial Times.

Septembarski sastanak Feda biće poslednji pre predsedničkih izbora u SAD u novembru. Republikanski kandidat za predsednika Donald Tramp (Donald Trump) nedavno je upozorio Pauela da ne smanjuje stope pre novembarskih izbora rekavši da će, ako bude izabran, dozvoliti predsedniku Feda da odsluži svoj mandat samo ako bude „radio pravu stvar“.

Pauel je naveo da Fed nikada ne koristi svoje alate da podrži ili da se suprotstavi političkoj partiji, političaru ili bilo kojem političkom ishodu.

„Što se tiče predsedničkih izbora u novembru, odluke Feda mogle bi da igraju značajnu ulogu. Niže kamatne stope mogle bi da poboljšaju ekonomski sentiment i rast, što bi potencijalno koristilo aktuelnoj administraciji stvaranjem povoljnijeg ekonomskog okruženja. S druge strane, ako ekonomski uslovi ostanu izazovni, to bi moglo postati tačka rasprave tokom izbornih kampanja, utičući na percepcije i odluke birača“, ocenio je Mijušković.

  • Sabrina

    1.8.2024 #1 Author

    Sve ovo ima veze sa izborima.

    Odgovori

  • DOBRILA

    2.8.2024 #2 Author

    Sve u svemu, politika i izbori..

    Odgovori

  • MARA

    2.8.2024 #3 Author

    Naravno da su potezi politički uslovljeni

    Odgovori

  • PAVLE-2005

    2.8.2024 #4 Author

    Svaka vlast pred izbore se udvara biračima normalno

    Odgovori

  • SENSEI

    5.8.2024 #5 Author

    Sve je moguće kad je u pitanju politika i američko tržište

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.