ORGANIZAM REAGUJE NA KORONU KAO I NA GRIP, stvara posebne ćelije

LifestyleSvetZdravlje

25.3.2020 10:49 Autor: Redakcija Biznis.rs

ORGANIZAM REAGUJE NA KORONU KAO I NA GRIP, stvara posebne ćelije ORGANIZAM REAGUJE NA KORONU KAO I NA GRIP, stvara posebne ćelije
Ljudski organizam se od virusa Covid-19 oporavlja na sličan način kao i od klasičnog gripa, što znači da se imuni sistem bori sa njim... ORGANIZAM REAGUJE NA KORONU KAO I NA GRIP, stvara posebne ćelije

Ljudski organizam se od virusa Covid-19 oporavlja na sličan način kao i od klasičnog gripa, što znači da se imuni sistem bori sa njim tako što stvara nove ćelije, otkrili su naučnici sa Instituta “Peter Doherty” u Australiji. Oni su, naime, uspeli da detektuju četiri vrste ćelija u ljudskom imunom sistemu koje telo proizvodi za borbu protiv korana virusa. Te ćelije su otkrili prilikom praćenja Kineskinje sa umerenim oblikom bolesti i koja pre toga nije imala zdravstvenih problema.

Žena (47) iz Vuhana javila se u bolnicu u Australiji i oporavila se u roku od 14 dana. Tri dana prije nego što se njeno zdravstveno stanje počelo da se poboljšava u krvi su primećene posebne ćelije, koje se javljaju i kod obolelih od običnog gripa, i to u, otprilike, isto vreme pre oporavka.

Naučnici objašnjavaju da je ovo otkriće veoma važno jer prepoznavanje trenutka kada imunološke ćelije tela napadaju virus može da pomogne da se predvidi tok virusne bolesti. U nastavku ispitivanja pokušavaju da otkriju zašto je imunološki odgovor na korona virus slabiji kod pacijenata koji imaju teže oblike bolesti.

Širom sveta farmaceutske kompanije ubrzano rade na traženju vakcine i antivirusnih lekova koji bi sprečili širenje ove zaraze. „Ovo otkriće je važno jer sada prvi put razumemo kako se naš imuni sistem bori protiv korona virusa“, kaže Ketrin Kedzieska (Katherine Kedzierska), koautorka istraživanja koje je objavljeno u stručnom časopisu “Nature medicine”.

U svetu je do sada potvrđeno 200.000 slučajeva zaraze, a umrlo je oko 8.000 ljudi.

Tagovi
SVET

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.