Izveštaj Biroa za ekonomske analize američkog Ministarstva trgovine

Osnovna inflacija u SAD u maju 2,6 odsto, potrošnja živnula

Svet

28.6.2024 15:59 Autor: Vladimir Jokanović 4

Osnovna inflacija u SAD u maju 2,6 odsto, potrošnja živnula Osnovna inflacija u SAD u maju 2,6 odsto, potrošnja živnula
Osnovna inflacija u SAD u maju opala je na 2,6 odsto, sa 2,7 odsto u aprilu. Cene su uglavnom mirovale, dok je potrošnja građana... Osnovna inflacija u SAD u maju 2,6 odsto, potrošnja živnula

Osnovna inflacija u SAD u maju opala je na 2,6 odsto, sa 2,7 odsto u aprilu. Cene su uglavnom mirovale, dok je potrošnja građana umereno porasla, što bi moglo približiti Federalne rezerve ka smanjenju kamatnih stopa ove godine.

Ravno očitavanje indeksa cena lične potrošnje (PCE) prošlog meseca usledilo je nakon nepromenjenog porasta od 0,3 odsto u aprilu, saopštio je u petak Biro za ekonomske analize američkog Ministarstva trgovine.

Za 12 meseci zaključno sa majem, PCE indeks cena porastao je za 2,6 odsto, nakon što je napredovao za 2,7 procenata u aprilu. Ekonomisti koje je anketirala agencija Reuters tačno su predvideli da će PCE indeks cena ostati nepromenjen na mesečnom nivou i porasti za 2,6 odsto na godišnjem nivou.


Inflacija se povlači nakon što je skočila u prvom kvartalu, dok 525 baznih poena povećanja kamatnih stopa američke centralne banke od 2022. godine hladi domaću potražnju. Inflacija, međutim, i dalje ostaje iznad cilja Feda od dva procenta.

Isključujući nestabilne komponente hrane i energije, osnovni PCE indeks cena porastao je za 0,1 odsto prošlog meseca. To je usledilo nakon naviše revidirane promene sa 0,2 na 0,3 odsto u aprilu. Osnovna inflacija porasla je za 2,6 odsto na godišnjem nivou u maju, nakon rasta od 2,8 procenata u aprilu. Fed prati PCE mere cena za vođenje monetarne politike.

Potrošnja, koja čini više od dve trećine ekonomske aktivnosti SAD, povećala se za 0,2 odsto prošlog meseca nakon rasta od 0,1 odsto u aprilu, pokazao je izveštaj. Zasićenost inflacijom, veći troškovi zaduživanja, usporavanje rasta plata, kao i smanjenje štednje, negativno utiču na potrošnju.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.