OTVARANJE IPAK POKREĆE TRŽIŠTE NAFTE Cene ponovo rastu uprkos pandemiji

SvetVesti

2.7.2020 15:14 Autor: Vladimir Jokanović 0

OTVARANJE IPAK POKREĆE TRŽIŠTE NAFTE Cene ponovo rastu uprkos pandemiji OTVARANJE IPAK POKREĆE TRŽIŠTE NAFTE Cene ponovo rastu uprkos pandemiji
Cene nafte ponovo su u porastu, drugi dan zaredom, pre svega zbog rasta potražnje i ograničenja dnevne proizvodnje prema sporazumu OPEC+, ali dugoročne prognoze... OTVARANJE IPAK POKREĆE TRŽIŠTE NAFTE Cene ponovo rastu uprkos pandemiji

Cene nafte ponovo su u porastu, drugi dan zaredom, pre svega zbog rasta potražnje i ograničenja dnevne proizvodnje prema sporazumu OPEC+, ali dugoročne prognoze nisu izvesne, zbog širenja pandemije u svetu, a naročito u SAD.

Prema stručnim procenama „Commerzbanke“, iako još postoji opasnost od nestanka potražnje zbog sve više slučajeva zaraze Covid-19, čini se da OPEC+ trenutno kontroliše tržište. „Porast potražnje takođe je povećao cene, uprkos činjenici da potražnja ostaje značajno oslabljena u odnosu na nivoe pre pandemije. Smanjeno tržište nafte se uravnozežilo i možda bi moglo da se trguje sa deficitom do kraja 2020. godine“, navedeno je u analizi, prenosi specijalizovani portal za monitoring energetskog tržišta „OilPrice“.

Prema podacima pomenutog portala američka sirova nafta WTI dostigla je u četvrtak u ranim popodnevnim časovima (CET) cenu od 40,15 dolara za barel, čime se vratila na najviši nivo od 22. juna. Vrednost severnomorske nafe Brent iznosila je u četvrtak u isto vreme 42,43 dolara za barel.

Ne manje od 19 američkih država odložilo je ili stopiralo svoje planove za ponovno otvaranje, odnosno ublažavanje i ukidanje epidemioloških mera. Novi ekonomski podaci ukazuju da je trend rasta zastao u većini federalnih država i da sada menja smer.

Prema analizi banke „Raymond James“ nova zatvaranja u Americi imaju lokalni karakter i ne bi trebalo značajno da utiču na cenu nafte. Takođe se navodi da je otvaranje u globalnom kontekstu počelo, i da napreduje, dok su medijski izveštaji o ubrzanom širenju zaraze „šum u pozadini“.   

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...