PAD CENA NAFTE IZVESTAN Novi talas korona virusa mogao bi da smanji i BDP, ocenjuje Centralna banka Rusije

SvetVesti

14.9.2020 11:06 Autor: Julijana Vincan 0

PAD CENA NAFTE IZVESTAN Novi talas korona virusa mogao bi da smanji i BDP, ocenjuje Centralna banka Rusije PAD CENA NAFTE IZVESTAN Novi talas korona virusa mogao bi da smanji i BDP, ocenjuje Centralna banka Rusije
Centralna banka Rusije upozorila je da bi novi talas pandemije korona virusa mogao da rezultira padom cena nafte, kao i većim smanjenjem bruto domaćeg... PAD CENA NAFTE IZVESTAN Novi talas korona virusa mogao bi da smanji i BDP, ocenjuje Centralna banka Rusije

Centralna banka Rusije upozorila je da bi novi talas pandemije korona virusa mogao da rezultira padom cena nafte, kao i većim smanjenjem bruto domaćeg proizvoda, nego što se prvobitno predviđalo.

Ruski monetarni regulator objavio je izveštaj u kome su izloženi mogući scenariji ekonomskog razvoja zemlje u naredne tri godine.

Foto: Pixabay

Prema najgorem scenariju, ruski BDP mogao bi ove godine da padne do 5,5 odsto. Nakon toga bi ekonomija počela polako da se oporavlja 2021. godine, prenosi Tanjug kako piše Russia Today.

Ova prognoza podrazumeva ponovno razbuktavanje zaraze širom sveta, udruženo s drugim udarcima na globalni rast, poput eskalacije trgovinskih sukoba i geopolitičkih tenzija, kao i dužničkih problema nekih zemalja i sektora.

Foto: Pixabay.com

U slučaju da se dogodi takav scenario, napori ključnih proizvođača nafte okupljenih u grupi OPEK+, usmereni na podsticanje tržište energije, mogli bi da budu uzaludni, pokazuje analiza.

U tom slučaju, dodaje se, cena ruske uralske nafte mogla bi da padne sledeće godine na 25 dolara po barelu, a tek bi 2023. porasla na 35 dolara.

Foto: Tanjug/AP

Drugi mogući scenariji, zasnovani na pretpostavci delatornih, odnosno proinflatornih kretanja, ne predviđaju tako oštar pad cena nafte.

Prema deflatornom scenariju, cena ove sirovine iznosila bi iduće godine 35 dolara za barel. Nakon toga bi se do kraja 2022. godine stabilizovala na 50 dolara po barelu.

Foto: Pixabay.com

Istovremeno, ruska ekonomija bi trebalo delimično da nadoknadi gubitke i dostigne pun proizvodni potencijal za dve godine.

Proinflatorna projekcija predviđa da bi, uprkos smanjenju rizika od epidemije, pad globalne proizvodnje bio veći. Tako bi cene sirove nafte ostale i dalje na nižem nivou- od 42 do 43 dolara po barelu do 2023. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...