PAD EKONOMIJE 9,1 ODSTO U LATINSKOJ AMERICI Države tonu u dugove i siromaštvo

SvetVesti

31.7.2020 13:49 Autor: Vladimir Jokanović 0

PAD EKONOMIJE 9,1 ODSTO U LATINSKOJ AMERICI  Države tonu u dugove i siromaštvo PAD EKONOMIJE 9,1 ODSTO U LATINSKOJ AMERICI  Države tonu u dugove i siromaštvo
Ekonomija Latinske Amerike i Kariba mogla bi da zabeleži pad od 9,1 odsto ove godine zbog uz povećanja nezaposlenosti i siromaštva, usled pandemije korona... PAD EKONOMIJE 9,1 ODSTO U LATINSKOJ AMERICI  Države tonu u dugove i siromaštvo

Ekonomija Latinske Amerike i Kariba mogla bi da zabeleži pad od 9,1 odsto ove godine zbog uz povećanja nezaposlenosti i siromaštva, usled pandemije korona virusa, upozorava Ekonomska komisija Ujedinjenih nacija za Latinsku Ameriku.

Očekuje se da će se broj nezaposlenih u regionu povećati sa prošlogodišnjih 18 na 44 miliona, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters. Takođe, procenjeno je da će se siromaštvo povećati za sedam procenata i da će pogoditi još 45 miliona ljudi, ukupno više od 70 miliona.

Pandemija korona virusa snažno je pogodila zemlje Latinske Amerike sa više od 3,5 miliona zaraženih i više od 150.000 umrlih. Javni dug raste u zemljama regiona, a u nekima kao što je Brazil, mogao bi da prevrši 100 odsto vrednosti BDP.  

Postojeći ekonomski i fiskalni problemi u Ekvadoru, Venecueli i Argentini, koje su opet ušle u period prezaduženosti, verovatno će se dalje pogoršati, što vodi u novu veliku dužničku krizu. Problem prezaduženosti, osim što smanjuje potrošnju, stvara teškoće u finansiranju programa protiv siromaštva, ocenjuju analitičari.    

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...