PANDEMIJA GASI RADNA MESTA U ENERGETSKIM FIRMAMA Većina kompanija drastično smanjuje troškove

AnalizaSvetU fokusuVesti

18.6.2020 12:47 Autor: Julijana Vincan 0

PANDEMIJA GASI RADNA MESTA U ENERGETSKIM FIRMAMA Većina kompanija drastično smanjuje troškove PANDEMIJA GASI RADNA MESTA U ENERGETSKIM FIRMAMA Većina kompanija drastično smanjuje troškove
Kriza korona virusa postaće „stres test za globalni energetski sistem“ i rezultiraće velikim promenama u energetskoj industriji, izjavila je generalna sekretarka Svetskog saveta za... PANDEMIJA GASI RADNA MESTA U ENERGETSKIM FIRMAMA Većina kompanija drastično smanjuje troškove

Kriza korona virusa postaće „stres test za globalni energetski sistem“ i rezultiraće velikim promenama u energetskoj industriji, izjavila je generalna sekretarka Svetskog saveta za energiju (WEC), Angela Vilkinson (Angela Wilkinson).

Na onlajn konferenciji pod nazivom „Covid-19: Ubrzano do bolje energetske budućnosti za sve“, Vilkinson je predstavila studiju o uticaju pandemije na globalni energetski sektor, prenosi Tanjug pozivajući se na „Russia Today“. Istraživanje, koje je obuhvatilo više od 100 zemalja, otkrilo je da četiri od pet anketiranih kompanija drastično smanjuju troškove, uključujući investicije i operativne rashode.

Oko 40 odsto energetskih firmi već je srezalo troškove poslovanja za najmanje 10 procenata. „Dobrobit zaposlenih je i dalje prioritet za većinu kompanija u energetskom sektoru, ali istovremeno, trećina kompanija koje su učestvovale u anketi rekla je da će morati da smanje radnu snagu“, navela je Vilkinson. Ipak, kako je dodala, biće uloženi napori da se gubici radnih mesta svedu na minimum.

Foto: Pixabay.com

Ona je istakla da kriza već ima značajan uticaj na energetski sektor, s obzirom da 80 kompanija svoje investicije uglavnom preusmerilo na digitalizaciju. „Nameravamo da posvetimo više pažnje zaštiti životne sredine i društvenoj odgovornosti i poboljšanju korporativnog upravljanja“, kazala je generalna sekretarka WEC.

Naglasila je da je važno shvatiti da svet još uvek nije osetio najgore posledice krize. „Bićemo svedoci najveće preraspodele finansijskog kapitala u istoriji, restrukturiranja energetskog sektora, novih načina rada i transformacija. Mi smo usred duboke ljudske krize i počećemo da se suočavamo sa novim realnostima“, zaključila je Vilkinson.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...