POČETAK DEMOKRATSKE NACIONALNE KONVENCIJE U SAD Prema anketama Bajden ima 7,5 odsto prednosti nad Trampom

SvetVesti

17.8.2020 15:53 Autor: Vladimir Jokanović 0

POČETAK DEMOKRATSKE NACIONALNE KONVENCIJE U SAD Prema anketama Bajden ima 7,5 odsto prednosti nad Trampom POČETAK DEMOKRATSKE NACIONALNE KONVENCIJE U SAD Prema anketama Bajden ima 7,5 odsto prednosti nad Trampom
Američke predizborne aktivnosti od ponedeljka 17. avgusta ulaze u zvaničnu fazu, budući da je počela četvorodnevna završna nacionalna konvencija Demokratske stranke, tokom koje će... POČETAK DEMOKRATSKE NACIONALNE KONVENCIJE U SAD Prema anketama Bajden ima 7,5 odsto prednosti nad Trampom

Američke predizborne aktivnosti od ponedeljka 17. avgusta ulaze u zvaničnu fazu, budući da je počela četvorodnevna završna nacionalna konvencija Demokratske stranke, tokom koje će biti formalno proglašen njihov predsednički kandidat za izbore 3. novembra. Nedelju dana kasnije završnu konvenciju započeće Republikanska stranka, ali i tu je sve poznato u pogledu izbora kandidata, to je aktuelni predsednik Donald Tramp (Donald Trump).   

Demokratski kandidat Džo Bajden (Joe Biden) ima prednost od oko 7,0 odsto glasova u odnosu na inkumbenta prema anketi koju je obavio CNN, navodeći da je odnos 53 prema 46 odsto (ukupno 99 odsto). Ovaj podatak iznet je na bazi 72 odsto anketiranih koji su se izjasnili kao izuzetno motivisani da izađu na jesenje predsedničke izbore.

Prema istoj anketi 54 odsto ispitanih se izjasnilo da ne odobrava način na koji Tramp obavlja svoj posao, a zadovoljnih je bilo 42 odsto. Međutim, kada je reč o negativnom stavu anketiranih prema predsedničkim kandidatima, između njih dvojice je veoma mala razlika, 52 odsto je izrazilo nepovoljno mišljenje o Bajdenu, a 54 odsto prema Trampu.

Foto: Tanjug/AP

Specijalizovani sajt za praćenje javnog mnenja Real Clear Politics (RCP) takođe je dao prednost Bajdenu u najnovijoj prognozi, 49,8 prema 42,3 odsto. Prednost od 7,5 odsto na strani Bajdena je rezultat prosečne vrednosti Bajdenovog vođstva u devet različitih medijskih anketa i istraživanja koja su obavljena uoči početka konvencija.

Broj glasova ipak neće biti presudan, budući da se prema američkom izbornom sistemu glasanja kandidati bore za takozvane elektorate. Svaka država ima određeni broj elektorata, ukupno 538. Kalifornija, na primer ima 55, Teksas ima 38, a Aljaska tri. Pobednik će biti onaj koji bude osvojio najmanje 270 elektorskih glasova.

Foto: Tanjug/AP

Prema modelima na bazi podataka RCP pre tri nedelje Bajden je mogao da računa na 308 elektorskih glasova, a Tramp na 131, dok je 99 ostalo neopredeljeno. Od toga su Bajdenovih 188 naznačeni kao „sigurni“, a 120 kao „verovatni“ glasovi, kao i Trampovih 94 „čvrstih“ i 37 verovatnih glasova. Najnoviji podaci sugerišu da Bajden sada ima 298 elektorskih glasova, od kojih 190 „čvrstih“, a Tramp 119 (80 „sigurnih“), dok se broj neodlučnih popeo na 121.

Deluje da je razlika i dalje prevelika u korist Bajdena, ali presudne će biti pobede u nekim državama, koje nisu čvrsta uporišta ni demokrata ni republikanaca. Među njima je Florida koja nosi 29 elektorskih glasova, a prema podacima RCP ona trenutno blako naginje prema Bajdenu. Slična situacija je i u Pensilvaniji koja nosi 20 glasova i takođe blago inklinira prema Bajdenu. U obe pomenute države Tramp je pobedio na izborima 2016. godine i postao predsednik uprkos tome što je imao apsolutno oko dva miliona glasova manje od Hilari Klinton (Hillary Clinton).

Foto: Tanjug/AP

Demokratska konvencija koja formalno započinje u Milvokiju neće biti tradicionalna, jer će izostati okupljanja. Umesto toga biće onlajn emitovana serija video obraćanja, a pored Bajdena i kandidatkinje za potpredsednika SAD, Kamale Haris (Kamala Harris) govoriće i drugi istaknuti stranački funkcioneri. Demokrate ističu da ništa ove godine nije bilo uobičajeno, pa ni njihova konvencija.

Istovremeno, Donald Tramp zakazao je za ponedeljak okupljanje pristalica u gradiću Oškoš u Viskonsinu, uživo. Jutro pre okupljanja u tom mestu osvanuo je veliki plakat sa porukom – gde je Džo? Bajden je već neko vreme na udaru kritike Trampa, koji tvrdi da se „sakrio u podrum“, dok demokratama naklonjeni deo javnosti ističe da Tramp svojim skupom rizikuje zdravlje ljudi.  

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...