POGORŠANI IZGLEDI INDIJSKE EKONOMIJE Pad BDP devet umesto pet odsto, procenjuje S&P

SvetVesti

14.9.2020 13:38 Autor: Vladimir Jokanović 0

POGORŠANI IZGLEDI INDIJSKE EKONOMIJE Pad BDP devet umesto pet odsto, procenjuje S&P POGORŠANI IZGLEDI INDIJSKE EKONOMIJE Pad BDP devet umesto pet odsto, procenjuje S&P
S&P Global Rating izmenio je u ponedeljak prognozu rasta BDP za Indiju u tekućoj fiskalnoj godini, navodeći da se očekuje pad ekonomije za devet... POGORŠANI IZGLEDI INDIJSKE EKONOMIJE Pad BDP devet umesto pet odsto, procenjuje S&P

S&P Global Rating izmenio je u ponedeljak prognozu rasta BDP za Indiju u tekućoj fiskalnoj godini, navodeći da se očekuje pad ekonomije za devet odsto, umesto ranije predviđenih pet procenata. Razlog za pogoršanje prognoze je sve intenzivnije širenje zaraze virusom Covid-19, što drži široku potrošnju i investiranje na niskom nivou.

„Jedan od faktora koji koči privatnu ekonomsku aktivnost je kontinuirana eskalacija (epidemije) Covid-19“, navedeno je u obrazloženju procene koju je izneo S&P Global Ratings, prenosi indijski Economic Times. Tekuća fiskalna godina traje do 31. marta 2021. dok je prognoza agencije za narednu fiskalnu godinu rast BDP za 10 procenata.

Povećanje rizika za indijsku ekonomiju ogleda se u slabom oporavku neformalnih sektora privrede i velikim gubicima mikro i malih preduzeća. Oporavak bi takođe mogao biti dodatno usporen nakon isteka moratorijuma na otplatu kredita, a jedan od faktora koji predstavlja potencijal rasta je široka dostupnost vakcine, kako se očekuje, u prvoj polovini iduće godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...