Promena ulagačke strategije usled kraha tržišta nekretnina

Pomama bogatih Kineza za luksuznim satovima

LifestyleLuksuzSvetZanimljivosti

22.12.2021 08:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Pomama bogatih Kineza za luksuznim satovima Pomama bogatih Kineza za luksuznim satovima
Kineski investitori, koji su donedavno s puno entuzijazma ulagali u sektor nekretnina, sada usmeravaju svoju pažnju na luksuznu robu, i to pre svega na... Pomama bogatih Kineza za luksuznim satovima

Kineski investitori, koji su donedavno s puno entuzijazma ulagali u sektor nekretnina, sada usmeravaju svoju pažnju na luksuznu robu, i to pre svega na skupocene satove, suočeni sa ekonomskim usporavanjem I mera Si Đinpinga protiv tržišnih špekulacija u građevinskoj industriji.

Više preprodavaca vrhunskih satova izjavilo je za Financial Times da je posao uzeo maha poslednjih meseci pošto su bogati pojedinci prestali da kupuju nekretnine i umesto toga potrošili dodatni novac na luksuzne satove kao što su Rolex i Patek Philippe.

Eksperti kažu da je kupovina doprinela porastu kineskog uvoza švajcarskih satova od 40 odsto u prvih 10 meseci ove godine, čak i kada se šira ekonomija ‘hladila’.

Imovina je predstavljala glavno ulaganje u većini kineskih gradova, otkako je tržište stanova u urbanim oblastima liberalizovano kasnih 1990-ih. Ali, Sijeva odlučnost da obezbedi „zajednički prosperitet“, kao i kolaps China Evergrande Group i drugih investitora sa velikim uticajem na nekretnine, doveli su do retkog pada cena nekretnina tokom poslednjih meseci.

Analitičari i kupci nekretnina sve više očekuju nastavak tog pada. Politbiro Komunističke partije Kine nedavno je ponovio Sijevu tvrdnju da su „kuće za život, a ne špekulacije“ čak i kada preduzima mere za podršku široj ekonomiji.

Kineska centralna banka objavila je u ponedeljak smanjenje svoje jednogodišnje „primarne kamatne stope“ za pet baznih poena na 3,8 odsto, ali je petogodišnju stopu, koja se koristi za cene hipoteka, ostavila nepromenjenom na 4,65 odsto.

Dok je potražnja potrošača pogođena ekonomskom krizom, luksuzni satovi su stekli popularnost među bogatima. Oktobarska anketa od 1.500 odraslih Kineza sa više od 500.000 jena (78.370 dolara) godišnjeg prihoda domaćinstva, koju je sprovela konsultantska kuća CSG Intage, sa sedištem u Hongkongu, pokazala je da 88 odsto ispitanika planira da zadrži ili poveća potrošnju na luksuzne satove, koji koštaju u proseku 76.700 jena u narednih 12 meseci.

  • ACIKA

    2.2.2022 #1 Author

    ROLEX cim dodju do malo vise para mora da padne jedan ROLEX.

    Odgovori

  • STRAHINJA

    4.2.2022 #2 Author

    Sa nelretnina na satove, svakako investicije samo tako…

    Odgovori

  • Lolek

    19.6.2022 #3 Author

    Svih sto samo kineza

    Odgovori

  • MAJALG

    9.10.2022 #4 Author

    Roleks je uvek dobra investicija…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...