Druga ekonomija sveta ulazi u period olakšica

Narodna banka Kine smanjila kamatnu stopu kreditiranja

BankeNovacSvetVesti

20.12.2021 15:10 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Narodna banka Kine smanjila kamatnu stopu kreditiranja Narodna banka Kine smanjila kamatnu stopu kreditiranja
Narodna banka Kine smanjila je jednu od najvažnijih kamatnih stopa za kredite u zemlji, što je znak da vlada planira da uvede blaže mere... Narodna banka Kine smanjila kamatnu stopu kreditiranja

Narodna banka Kine smanjila je jednu od najvažnijih kamatnih stopa za kredite u zemlji, što je znak da vlada planira da uvede blaže mere kako bi sprečila ekonomski pad.

Centralna banka je smanjila jednogodišnju osnovnu kamatu, koja se obično koristi u uporednim procenama za kredite koje banke nude klijentima. Ova kamata je umesto 3,85 odsto sada 3,8 odsto, piše Financial Times.

Smanjenje kamatne stope je prvo od aprila 2020. godine, kada je Kina pokušavala da se izbori sa prvim talasom pandemije korona virusa.

Kineska ekonomija, koja se ove godine opravila od gubitaka izazvanih pandemijom virusa Covid-19, nedavno se ponovo našla pod pritiskom zbog usporenog rasta u oblasti nekretnina, nedostatka energenata i dugoročno smanjene potrošačke aktivnosti.

U trećem kvartalu, bruto domaći proizvod porastao je 4,9 odsto međugodišnje, što je najsporija stopa rasta u godini.

Narodna banka Kine je ovog meseca smanjila stopu obaveznih rezervi za banke, čime je u finansijski sistem ubacila blizu 200 milijardi dolara.

Prošle nedelje, ipak, održavala je srednju kamatnu stopu za kreditiranje banaka od 2,95 odsto. Ekonomisti i analitičari rekli su da je Kina ušla u period popuštanja i ukazali da će u prvoj polovini 2022. godine biti još sličnih smanjenja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...